fredag 31 augusti 2012

Ajajaj...

Som en god vän till mig hade sagt: Åh skäre Gud vad gårdagens FitnessCamp var tufft! PT-Therese verkar inte tro på det där med att köra igång lite försiktigt efter ett långt uppehåll, för jäklar i min lilla låda vad vi fick jobba! Gårdagens pass är ett av de tuffaste FitnessCamp jag varit på, åtminstone för benen. Jag stapplar omkring idag så värre kommer det bli imorgon, min träningsvärk brukar nämligen vara nästan obefintlig dag 1 och slå till med full kraft dag 2... Att gå i trappor är inget kul alls, framförallt inte nerför! Jag var i nåt slags chocktillstånd så jag minns inte hela passet men lite såhär gick det till:

- Uppvärmning i form av att springa 2 varv i backar och trappor, jogging, höga knän, springa baklänges, springa med armarna rakt ut (det är jobbigare än man tror!!), sidohopp, springa och korsa benen och lite annat smått och gott.

- Benövningar i form av grodhopp, hoppa på 1 ben, 1-bensknäböj, utfallsgång, jägarvila (med benlyft) och grodgång uppför backe.

- Parövningar i form av att springa och göra knäböj med kompis på ryggen, springa med kompis i famnen och stå axel mot axel mot kompis och försöka gå framåt.

- Armträning i form av dips och armhävningar.

- Tempoträning i form av vanliga rusher och rusher i backe.

- Magövningar i form av planka, sidoplanka med lyft, långsamma situps, metronomen med raka ben, raka ben som lyfts till 90 grader och sen sänks igen och lite varianter där man ligger med raka ben lyfta 5-10 cm över marken.

Mina ben skakade! Och vi avslutade med grodgång uppför backe... Men efteråt var jag så trött och så glad, om än smärtsamt påmind om hur dålig kondition jag har, kommer sätta den i fokus ett tag nu innan det är dags för styrketräning till vintern.

På vägen hem fick vi som vanligt njuta av denna fina vy, som tack vare solnedgången igår var ännu vackrare än vanligt:


Jag vet inte vad det är, men denna syn ger mig alltid en magisk känsla. Troligtvis är den kopplad till det faktum att jag fått träna utomhus med massa kompisar och är nöjd och gladtrött efter min prestation. Men visst är det fint?? Min sambo skrattar lite åt mig varje gång vi cyklar förbi och jag saktar in och njuter av utsikten, så snälla håll med mig!

torsdag 30 augusti 2012

Biter mig i tungan...

Åååhh jag blir galen snart! Jag är ganska ny på jobbet så jag försöker vara "normal" så långt det går och inte agera kost-Hitler, men det är svåååårt när människor uttalar sig tvärsäkert om saker det är uppenbart att de inte vet något om! Någon enstaka är intresserad men de flesta har mentaliteten "lite av allt" och att det är bra med "balans". Jag tror också på en balans i sin kosthållning, och självklart finns det inte en balans som passar alla. En diabetiker eller sockerberoende till exempel måste vara strikt och äta minimalt med kolhydrater, medan någon som tränar mycket kan vara mer liberal. Och där emellan finns det lika många varianter som det finns människor. MEN, den där balansen som de pratar om innebär i de allra flesta fall tallriksmodellen och på sin höjd mörkt bröd istället för vitt, och det kan jag inte på något sätt hålla med om är bra för någon människa. Och därför gör jag ett litet uttalande och håller sen tyst och biter mig i tungan när debatten fortsätter.

Jag tror nämligen att en glutenfri lågkolhydratkost med naturliga fetter är den bästa grunden, för alla, gammal som ung. Det finns ingenting som någon behöver för att överleva i varken pasta eller bröd, eller välling för den delen. Det är klart det är gott, jag gillar också bröd, men det som är gott att äta är inte samma som det som är bra för hälsan, det är två olika diskussioner. Visst kan man må bra psykiskt av att "unna" sig, men är det att unna sig att äta mackor varje dag till frukost, eller är det att unna sig att på helgen njuta av ett riktigt gott bröd? För mig är det det senare alternativet, men eftersom det får min mage att svälla upp till en ballong blir det inte riktigt en njutning ändå och därför händer det väldigt sällan.

Det cirkulerar så mycket felaktigheter kring kost och det gör mig uppriktigt ledsen. Jag blir ledsen att så många är sjuka och överviktiga och tar mediciner helt i onödan, när det kunnat undvikas genom en naturlig kost. Jag blir ledsen att naturliga (och goda!) produkter som smör och grädde (eller ägg för den delen för kolesterolmyten är i allra högsta grad vid liv hos gemene man) hos många har så dåligt rykte, och ska generera dåligt samvete medan skräpprodukter som margarin och varianter av lightgrädde är helt accepterade. Jag blir också ledsen att socker är så accepterat och att sötsug och kolhydratcravings ses som helt normalt och kan diskuteras utan att någon rycker på ögonbrynen, när det är så lätt att slippa ha det så.

Jag önskar att begreppet kolhydrater inte bara ska innefatta bröd, pasta, ris, potatis osv, utan att det ska bli allmänt känt att grönsaker, nötter, mejeriprodukter och så vidare också innehåller kolhydrater. Jag önskar att "fruktogrönt" slutar vara ett ord och att uttrycket "frukt är godis" används med sin rätta betydelse, som något man kan unna sig ibland, istället för godis.

Jag är ingen fanatiker och de som följer min blogg vet att jag emellanåt gör ganska många och stora avsteg från lågkolhydratkosten som är min grund, för att det fungerar för mig. Men oftast äter jag enligt ganska strikt LCHF, med gissningsvis ca 20-30 g kolhydrater per dag (eller 5-10 E%) och jag har aldrig mått bättre. Min mage är lugn och platt, jag orkar mer, har högre energinivå, blir aldrig akuthungrig, har inga blodsockerdippar, och jag är väldigt sällan sjuk. Jag önskar att fler vill ta sig tiden att hitta sin optimala kost för jag är övertygad om att vi då blivit smalare och friskare och kunnat vända utvecklingen av våra västerländska välfärdssjukdomar (högt blodtryck, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer osv). Slutligen så önskar jag också en mer öppen debatt där vi accepterar att vi alla är individer med olika kroppar och därför gör olika val, och låter såväl superstrikta sockerberoende som träningsliberala LCHF-are ta plats!

onsdag 29 augusti 2012

Survivor!

Ni kanske trodde att jag dog eftersom jag inte hört av mig sen nypremiären av FitnessCampet? Nix pix, inte denna fighter! Jag inte bara överlevde, det gick dessutom mycket bättre än jag hade förväntat mig! Nu var mina förväntningar visserligen väldigt låga, men det kändes skönt att komma igång och jag kände att jag kunde ta i ordentligt. Självklart är det stor skillnad från säsongsavslutningen, jag tänker inte ljuga för er. Jag har aldrig varit särskilt snabb eller explosiv, men visst hade jag en helt annan ork och mer studs i benen det där sista campet innan semestern. Men något annat kunde jag inte vänta mig och jag är nöjd över att det ändå kändes så bra som det gjorde. Det var kul att återse bekanta ansikten, vi är dels några som känner varandra sen tidigare, men också en del nu som svettats ihop genom många säsonger FitnessCamp, vilket ger en härlig sammanhållning. Malmö bjöd på sol och det var allt som allt en riktigt härlig kväll!

Vad gör man på ett FitnessCamp då? Vi började med uppvärmning i form av jogging, höga knän, indianhopp, utfallsgång, grodgång och rusher. Sen fortsatte vi parvis där vi varvade rusher uppför backe med att stå i planka (medan ens partner sprang alltså). Det är jobbigt att stå i planka när man är andfådd kan jag berätta... Sen blev det nåt slags core-pass from hell som började med situps parvis där man krokar fast fötterna i varandra (3x1 min), och fortsatte med benindrag parvis. Alltså som benindrag (fällkniv) på pilatesboll, fast med en kompis som håller i benen istället för boll. Svårt! Sen avslutade vi med planka-shouldertaps-planka, där vi gjorde 30 sek av varje utan vila mellan, och upprepade 3 gånger. Behöver jag säga att min mage är helt död idag?? Passet avslutades med att varva rusher i trappa med armhävningar, dips och upphopp på bänk. Kanske har jag glömt något? Jobbigt var det i alla fall, men när passet var slut kände jag mig ändå inte tillräckligt flåsig, för vi brukar avsluta med något riktigt konditionsjävligt. Så jag drog med mig två av tjejerna till ett gäng backar där man kan springa i cirkel över både backar och trappor. Efter 2 varv kände jag mig mer än nöjd, och cyklade hem med ett leende på läpparna och mer energi i kroppen än på länge! Good to be back!!

måndag 27 augusti 2012

Here we go!

Hej vänner!

Ikväll smäller det, då börjar FitnessCampet igen! Eftersom jag är på kurs flera av de kommande helgerna kommer jag inte kunna gå på så många camp som jag hade velat, men 1-2 ggr/vecka kommer det bli, och sen tänkte jag komplettera med lite egen träning. Jag kommer ha en del egentid när jag är iväg på kursen så då tänkte jag passa på att träna, är nog bra att rensa huvudet och rasta kroppen efter en dag i skolbänken!

Den senaste tiden har jag inte riktigt känt mig i balans, jag har varit stressad och haft lite mycket inplanerat så mitt enda fokus har varit att slappna av och stryka "måsten" från livet. Det har gått bra måste jag säga, jag känner mig väldigt mycket lugnare och i bättre balans psykiskt. Däremot så har kroppen fått ta stryk eftersom det knappt blivit någon träning och lite väl mycket undantag i kosten. Min grund är som alltid LCHF och jag kommer nog aldrig vara 100%-igt strikt, därför att det inte finns någon anledning för mig att vara det. Vissa saker är så goda att det för mig aldrig kommer vara värt att avstå dem. Däremot så mår jag bättre ju färre undantag jag gör: magen mår bättre, jag har mer energi och jämnare energinivå, och jag mår helt enkelt bra i hela kroppen! Nu när jag slarvat varje helg känner jag hur min kropp inte mår lika bra och inte riktigt förstår vad jag håller på med. Därför är det nu skärpning på gång vilket kommer ske automatiskt när både FitnessCampet och utbildningen sätter igång. Dessutom kommer jag ha vita veckor de veckor jag är iväg på kurs, för att låta kroppen vila och ge mig själv så bra förutsättningar som möjligt att orka. Kursen pågår lördag-måndag under 4 helger, vilket gör att jag inte får någon riktig helgvila. Dessutom kommer jag få plugga en del på fritiden samtidigt som jag jobbar heltid (har bara tagit ledigt de dagar jag är iväg) så det krävs att jag tar hand om mig själv för att ro det här iland! Men det ska såklart bli jättekul och jag ser verkligen fram emot det, pirrigt värre nu! Efter sommar och semester och massa festligheter känns det dessutom riktigt skönt att ha hälsofokus ett tag!

Efter kursen är planen att dra igång ett styrketräningsprojekt igen, tänkte köra ett race med PT-Daniel, det blir kul!

Håll nu tummarna för att jag överlever kvällens camp!!

torsdag 23 augusti 2012

"Jag trodde inte det kunde vara så stor skillnad"

Trots att kost och hälsa är mitt största intresse så är jag ibland så trött på hela kostdebatten så det kan ni inte ana... Det är LCHF, paleo, LCHQ, GI, tallriksmodellen, felaktiga "fakta" och missförstånd i en enda röra och ibland vill jag bara ge upp. Jag tänker då att jag fortsättningsvis aldrig ska diskutera kost med någon, bara sköta mitt eget och fortsätta äta på mitt sätt som jag mår så bra av, men inte försöka sprida kunskapen till någon annan. Jag tänker att det inte är värt det och att det inte är lönt.

Men ibland händer saker som gör mig så glad, och som får mig att vilja lära mig mer om kost och försöka lära vidare det jag vet till så många som det bara är möjligt. Jag vill att alla ska få hitta just sin optimala kost, jag vill att alla ska få uppleva hälsofördelarna som jag själv känner. Och jag vill att alla i hela världen ska bli smalare, friskare och lyckligare. Jag inser nu att jag kanske byggt upp det här lite väl mycket och att ni väntar er en solskenshistora utan dess like, men det krävs inte så mycket för att jag ska bli glad. Det är självklart väldigt roligt när sjuka människor blir friska(re) enbart av att ändra kost, men det är också kul när vanliga, friska människor (som jag) upptäcker att även de kan må bättre av en annan kost. Att de där problemen som de tar så för givet att de inte ens räknar dem som problem, går att slippa.

Igår var en sån dag. Min sambo kom hem och berättade att en kollega till honom börjat med LCHF. Hans fru ville gå ner i vikt efter 2 graviditeter och han hakade på. Hans kommentar till hur det gick:
- Det går faktiskt jättebra. Min mage mår jättemycket bättre och jag blir inte trött och hungrig på eftermiddagarna. Jag trodde inte det kunde vara så stor skillnad.

Det är just det där sista jag tycker är så fantastiskt, för det var det jag själv upplevde när jag började med LCHF. Jag trodde inte det kunde vara så stor skillnad. Jag trodde det var normalt att min mage flera gånger i veckan svällde upp som en boll, att jag innan lunch och innan middag var så hungrig att min mage skrek av hunger, och att det var normalt att nästan sitta och nicka till på tråkiga möten innan lunch och på eftermiddagen. Sen började jag med LCHF, för att bevisa att det var tramserier, men istället var det jag som blev övertygad. Min mage blev lugn och platt. Jag var mätt, pigg och alert hela dagarna. Och dessutom stod jag stilla (eller gick ner) i vikt, fastän jag åt så väldigt mycket godare mat och aldrig var hungrig. Det kändes (och känns ibland fortfarande!) för bra för att vara sant. Men det är sant. När vi äter den mat vi är skapade för att äta mår våra kroppar väldigt mycket bättre. För varje histora jag får höra om människor som på ett eller annat sätt mår bättre genom att välja naturlig mat, blir jag mer och mer övertygad om att det ändå är värt alla de där jobbiga diskussionerna...

onsdag 22 augusti 2012

Kan ni fatta det?

Hej vänner!

Om 1½ vecka börjar min utbildning till kostrådgivare hos Anna Hallén. How about that? Kan ni förstå det? Inte jag. Jag är självklart väldigt förväntansfull och ser fram emot att få knyta ihop och fördjupa mina kunskaper om kost. Ibland är jag också väldigt nervös, men oftast på det där bra och pirriga sättet. Jag är ju studievan efter att ha tagit mig igenom 4½ års civilingenjörsutbildning (Elektroteknik), och om jag kunde lära mig så mycket saker som jag egentligen inte hade något intresse för borde det inte vara något problem att lära mig om det ämne som jag brinner mest för. Men ändå. Ibland blir jag lite nervös och undrar vad jag gett mig in på och om jag kommer klara av det. Mänskligt I guess.

Jag kan också vara lite nervös för att jag tagit på mig för mycket. Som ni vet har den senaste tiden inte direkt präglats av balans, utan jag har nån slags ständig stress i kroppen över allt jag vill och "borde" men inte hinner eller inte orkar. Jag är rädd att denna efterlängade utbildning ska bli ett måste och innebära för mycket stress, men jag hoppas inte det och jag gör allt jag kan för att vila mig i form tills jag börjar. I princip alla "måsten" är strukna från schemat och därför blir det nästan ingen träning, ingen avancerad matlagning och inget fixande hemma mer än det där man faktiskt måste, diska och tvätta till exempel. Men de senaste dagarna har jag faktiskt börjat tänka lite tvärtom, att kursen nog kommer bli ett välbehövligt andningshål, en möjlighet för mig att bara tänka på och ta hand om mig själv. Kursen är på helger och det är inte jättelångt härifrån (1 h med tåg) men jag har ändå bestämt mig för att bo där och har bokat in mig på vandrarhem. På det sättet kan jag lägga tid på att träna, laga god mat, plugga, blogga, vila, eller vad jag nu känner för, istället för att sitta på ett tåg och behöva gå upp lika tidigt som på vardagarna. Jag tror att det blir jättebra och ser verkligen fram emot att rå om mig själv ordentligt.

Kursen kommer också ge mig mer matnyttigt att blogga om, så stay tuned =)

Hoppas ni har det bra där ute!

lördag 18 augusti 2012

Här ligger jag och funderar

Jag vaknade vid 9 i morse vilket är tidigt för mig på en helg. Det blir oftast lite för lite sömn i veckorna, så fastän jag går upp senast 6 varje dag verkar min kropp ha ställt om och passar på att maratonsova när det är helg. Men idag vaknade jag och låg länge och funderade över dagen i sängen. Ja jag ligger ju fortfarande kvar här faktiskt. Sambon var uppe och jobbade så jag lyssnade på hans kommentarer i det pågående telefonmötet och bara njöt. Njöt av känslan att jag får göra vad jag vill med den här dagen. Njöt av att det faktiskt är ganska mycket dag kvar innan vi ska iväg på fest och att jag faktiskt hinner göra både det ena och det andra. Om jag vill.

Funderade över frukost. Som beror på om jag ska träna eller ej. Inför träning kanske lite äppelkakefluff. Annars kanske vanligt kesellafluff med färska bär som jag har råkat köpa på mig. Och till lunch då? Kanske ta det där vanliga kesellafluffet då istället? Eller kanske äggröra med lax och smetana?

Funderade över hur jag ska lägga upp dagen. Träna och en sväng till stan vill jag hinna med. Ta stan först kanske så frukosten hinner lägga sig? Eller tvärtom, är det bättre?

Well, jag vet inte riktigt hur dagen kommer se ut, men det jag vet (har bestämt) är att det ska bli en väldigt skön dag, jag tänker ta den som den kommer och göra det jag vill. Ikväll vankas 30-årsfest med sommartema. Jag ska ha på mig en riktig favoritklänning och känna mig fin med blomma i håret. Äta god mat och skåla med goda vänner för en fin tjej, som nått en aktningsvärd ålder =) How about that? Jag tror det blir helt bra, som min goda vän Cilla skulle sagt!

Ha nu en skön lördag vad ni än hittar på, kram på er!


fredag 17 augusti 2012

Fredag igen! - och kostfokusuppdatering

Ja jösses, en hel vecka har gått och inte ett enda blogginlägg? Vad beror det på? Svaret är att jag inte varit hemma speciellt mycket, och när jag varit hemma har jag prioriterat att äta och softa med sambon innan läggdags framför att sitta vid datorn. Så kan det gå. Förra helgen var verkligen grymt bra, vi fick så mycket god mat och champagne på The Lodge, otroligt lyxigt kändes det! Helgen fortsatte finfint med picknick och Kent-konsert (mina gamla idoler!) på lördagen och handbollsfinal och grillning med fina vänner på söndagen. Synd att klaga. Jag känner att helgen som kommer bjuder på mycket trevligt också, ikväll restaurang med en av mina gamla kollegor, imorgon 30-årsfest och på söndag bastuflotte med kompisar! Inte mycket datortid i helgen heller alltså, men ni brukar ändå inte läsa så mycket bloggar på helgen har jag märkt så ni klarar er nog =)
 
Någon kanske undrar hur det går med mitt kostfokus jag bestämde mig för för ett tag sen? Njaa, det går väl både bra och dåligt, fast mest bra skulle jag vilja säga. Jag får lite ryck ibland, framförallt när jag inte är riktigt i balans med mig själv (som just nu), då sätter jag upp massa mål och planer och siffror, nåt slags kontrollbehov antar jag. Det är inte på något sätt nerlagt, jag tänker på vad jag äter och försöker få till bra vanor och balans igen, meeen är inte sådär superstrikt med varken det ena eller det andra, vilket jag tycker känns sunt och bra för mig just nu. Här kommer en statusuppdatering av de mål jag satt upp:
 
- LCHF som grund med väldigt få undantag
Det skulle jag säga att jag följer ganska bra, fast undantagen är fortfarande fler än jag egentligen skulle vilja, men åtminstone inte "onödiga" eftersom de har inträffat vid speciella tillfällen som middagen på The Lodge, pickniken med kompisarna och en sen länge planerad sushikväll med vänner.
 
- Periodisk fasta måndag-fredag
Jag äter oftast ingenting förrän till lunch på vardagarna, men vi har en ganska okej frukostbuffé på jobbet så två dagar denna veckan har jag ätit en liten frukost vid 9. Några köttbullar, lite rödbetssallad, lite leverpastej, en skiva ost och lite räksallad. Typ. Det känns helt bra tycker jag och jag planerar att fortsätta såhär, dvs oftast fasta men om jag är hungrig eller vill ha frukost så äter jag. Jag tror att det är bra med lite variation i när och hur mycket man äter, och det är bra för psyket att inte ha så mycket "förbud" utan gå lite på hur det känns i kroppen och knoppen och lita på det.
 
- 2-4 mål/dag
Detta var ju ett svävande mål men det jag ville var att komma ifrån mitt småätande som jag gjorde ganska mycket innan hemma. En ostskiva här, lite nötter där och några skivor korv här blir i slutändan ganska mycket, och det där ätandet man gör på stående fot registrerar inte hjärnan på samma sätt som när man äter "på riktigt", och eftersom det oftast inte är mat man behöver utan bara ett sug så är det ett onödigt beteende tycker jag. Det har faktiskt gått väldigt bra! Jag har i stort sett bara ätit lunch och middag, ibland frukost och ibland ett litet mellanmål, men jag har känt efter mer om jag verkligen är hungrig, och jag har inte stått vid kylskåpet
 
- 1300-1700 kcal/dag
Ingen aning hur jag ligger till här! Första veckan var jag väldigt strikt och räknade och höll på, men sen dess har det inte funnits så mycket tid till matlagning och när jag tar mat från lunchbuffén på jobbet eller är ute och äter tänker jag ALDRIG i banorna av hur mycket kalorier maten innehåller. ALDRIG!! När jag viktklubbade för några år sen gjorde jag så och det var inget sunt beteende, så om du håller på så där - SLUTA! Lyssna till din kropp istället och ät tills du är mätt och nöjd, det blir betydligt lättare när man skär ner på kolhydrater och äter mer fett, eftersom kroppens hunger- och mättnadshormon då får möjlighet att fungera normalt. Mitt problem är att jag har svårt med portionskontroll, jag äter som en mindre häst och älskar mat, därför äter jag mer än jag behöver och jag slickar i princip alltid tallriken även om jag råkat lägga upp för mycket. Det är ett beteende jag behöver få bukt med, och jag använder därför kaloriräkning IBLAND som ett sätt att lära mig vad som är en normal portion. Sen är kalorier ingen exakt vetenskap och kalorier från olika livsmedel gör olika saker i kroppen, men det tänkte jag vi skulle prata mer om en annan dag. Jag tycker att det kan vara ett bra verktyg för att få koll på hur mycket man äter och var energin kommer ifrån och tycker att jag just nu har en bra balans i det.
 
Har jag märkt några resultat då? Tja, just nu väger jag faktiskt 1,5 kg mindre än vid kostfokus-starten (som inte blivit så mycket kostfokus), men det där går upp och ner hela tiden och är ingenting jag bryr mig så mycket om. Jag känner mig mindre sladdrig och svullen och märker att magen och kroppen är gladare på mig än precis efter semestern, och det är det viktigaste. Dessutom har jag inte styrketränat på länge och jag ser ju att jag tappat lite muskler så det är självklart en del av förklaringen.
 
Ha nu en underbar helg sötnosar och njut av ledigheten! Och om ni jobbar i helgen så hoppas jag ni hittar tid att njuta ändå!
Stor kram på er som tittar in här fastän jag uppdaterar så dåligt!

fredag 10 augusti 2012

Äntligen fredag!

Äntligen är det fredag igen!! Jag lämnar faktiskt jobbet redan om två timmar, för att sticka iväg på spa, middag och övernattning på The Lodge. Jag fick det i 30-årspresent av min sambo (förra året alltså...) men vi har inte blivit färdiga till att boka. När jag upptäckte att de hade ett specialerbjudande om 5-rätters med 5 olika champagner (!!!) till så blev det dock fart på oss och vi bokade in oss illa kvickt. Så ikväll ska det bubblas i deras spa och ätas och drickas massa gott, som jag längtar! Känns som en perfekt start på helgen för stimmiga mig som har så svårt att komma ner i varv... Helgen bjuder också på Kent-konsert (mina ungdomsidoler!) så det ska nog bli en bra helg. Kanske sticker vi en sväng till mina föräldrar också, mamma har precis fått en iPhone och behöver support =)
 
Följ mig gärna på Instagram, @toveshalsa, där uppdaterar jag lite oftare!
 
Hoppas ni har en härlig helg framför er! Kram!

onsdag 8 augusti 2012

LCHF Korv stroganoff med blomkålsris

Detta recept kommer från Anna Halléns LCHF Husmanskost. Det är den LCHF-kokbok vi använt mest, och detta receptet (något omgjort) är nog det vi lagat flest gånger. Vi är stora fans av falukorv både jag och sambon och detta är ett recept som det går utmärkt att göra storkok av. Det är inte speciellt mycket jobbigare att göra dubbel sats, och då får man ett gäng matlådor att ladda kylen eller frysen med. Vardagsmat blir inte mycket enklare, eller godare, än såhär!

Det är svårt att hitta bra falukorv, ofta är det väldigt lite kött i dem och mycket tillsatser och därmed också kolhydrater. Denna gången hittade jag ICA Extra fin falukorv med 71% kött och endast 4 g kolhydrater/100 g, det är en av de bästa sorterna jag hittat!

5 portioner
550 g falukorv med hög kötthalt (helst minst 70%)
1 gul lök
kokosolja eller smör att steka i
2 msk tomatpuré
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl creme fraiche
1 msk kalvfond
1-2 tsk dijonsenap
1 msk paprikapulver
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Strimla korven och skala och hacka löken. Stek korven i smör eller kokosolja tillsammans med lök och tomatpuré. Tillsätt vispgrädde, creme fraiche, fond, senap och paprikapulver. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra ihop några minuter och servera med blomkålsris (riv blomkål och koka i saltat vatten ca 30 sekunder, låt rinna av).


1 portion ger ca 540 kcal, 11% protein och 10% kolhydrater.

tisdag 7 augusti 2012

Mer om magen

Ja det var ju ganska komiskt att jag hade förberett mitt maginlägg nedan att läggas ut just idag, eftersom jag igår drabbades av värsta magontet någonsin, och en mage som var ännu större och ännu mer svullen än den på bilden nedan. Den kändes som en fotboll! Så här var det... När jag och sambon kom hem från jobbet igår var vi båda väldigt sega och trötta. Samtidigt var det jättefint väder ute så vi bestämde oss för en promenad innan det var dags att laga middag, för att få lite sol och energi. Vi gick förbi Vapiano som öppnat i närheten av oss, för de som inte känner till det är det en italiensk kedja som i princip bara serverar pasta och pizza, och därför har vi inte varit där. Men vi har hört gott om det så vi bestämde oss för att prova ändå, och jag var inte sugen på sallad vilket i princip är deras enda alternativ utan kolhydrater i stor mängd.
 
Jag tänkte att jag inte tänker låta mitt val av kosthållning hindra mig från att göra trevliga saker när jag känner för det, jag tänker inte heller låta min kostfokusperiod stå i vägen när jag behöver en spontan, trevlig kväll. Sommaren verkar vara på väg att ta slut så det gäller att passa på. Kloka tankar enligt mig, när jag blir alltför bestämd och fokuserad blir jag lätt besatt och de "sunda" tankarna går till överdrift och blir osunda. Det var evigheter sen jag åt pasta så en middag i solskenet med sambon kändes som ett helt bra val. Vi beställde varsin pasta (och ett glas vin) och delade på en tiramisu till efterrätt. Maten var okej men inte super. Vi hade dock en jättemysig kväll och pratade om allt möjligt och blev pigga och glada istället för trötta och sura som vi var innan.
 
Men... senare på kvällen kom först ballongmagen. Den var väntad eftersom min mage brukar bete sig så. Sen kom även magont och illamående. Jag mådde så dåligt att jag trodde jag blivit matförgiftad (kolhydratförgiftad?). Jag var helt säker på att jag skulle kräkas så jag vågade inte gå och lägga mig men efter någon timme var det liiite bättre, så jag vågade somna åtminstone. I morse var min snälla mage fantastiskt mycket bättre fastän jag var så dum mot den, men maten var inte värd konsekvenserna den fick, så nästa gång vi får för oss att måndagslyxa får det bli en mer kolhydratsnål variant!

Om magen

Många undrar varför jag äter LCHF, som inte behöver gå ner i vikt. Bland människor som inte är så insatta i kost och hälsa ses LCHF fortfarande som en bantningsmetod vilket jag tycker är väldigt synd. Frågan har för min del många svar, och ett av svaren handlar om magen.


Nä jag är inte gravid (men det har funnits tillfällen när jag själv ställt mig frågan när jag tittat i spegeln). Min mage reagerar såhär när jag äter kolhydrater i stor mängd. Bilden är tagen för några veckor sedan, en kväll när jag ätit lite väl mycket kolhydrater under dagen, men var för något år sedan mer regel än undantag. Flera gånger i veckan svällde min mage upp på det här sättet, och blev spänd och öm. Det var svårt för mig att ha klänning trots att jag i övrigt är ganska smal. Det gick så långt att jag accepterade att min kropp fungerade på det sättet. "När jag äter lite för mycket sväller min mage upp till en ballong så att jag ser gravid ut." Ja det låter ju verkligen normalt, eller hur? Bilden nedan är tagen någon dag senare när det värsta lagt sig och visar inte ett sexpack men en ganska normal mage, som jag brukar se ut.


Jag har länge funderat över att lägga ut de här bilderna men tvekat och jag vet inte riktigt varför. Blir det pinsamt så fort det handlar om magen? Det borde inte vara så eftersom magproblem har blivit lite av en folksjukdom och de allra flesta har något slags problem med sin mage. Anledningen till det är att vi äter kost som vi inte är skapade för att äta. Pasta, bröd, socker, potatis, söta frukter och annan mat rik på stärkelse och socker har funnits i vår kost en väldigt kort tid (sett till evolutionen som pågått i miljoner år) och våra kroppar är inte anpassade för att ta hand om det. 

Jag började med LCHF för att bevisa att det var bullshit, men istället började jag må bättre än någonsin. Jag tänkte att jag i bästa fall kunde tappa ett kilo eller två, men istället märkte jag att min mage som alltid varit lite svullen av sig blev platt och lugn och gjorde aldrig ont. Jag trodde innan att det var "sån jag var" men det var en effekt av mat som min kropp inte ville ha. Förändringen gick på ett par dagar, men äter jag mycket kolhydrater är ballongmagen tillbaka. Det är varken bekvämt eller snyggt och det är en av anledningarna till att jag vill fortsätta ha LCHF som grund i min kosthållning, eftersom jag märker att min kropp mår så mycket bättre då.

måndag 6 augusti 2012

Träning för kropp och knopp

Jag var lite eländig i helgen, fick ont i halsen i lördags morse och det satt i fortfarande igår. Lite PMS och stress över nytt jobb i omlopp också så blir det lätt sådär. Så efter en dag i soffan när paniken kom krypande igår bestämde jag mig för att ta tag i saken. 

Jag började med att avsluta träningen som jag planerat för veckan. Armhävningar och magövningar stod på schemat. Jag gjorde mina 5 armhävningsset genom 100pushups-appen där min kurva just nu ser ut såhär:


Det är alltså totala antalet repetitioner per dag som mäts, och tidsskalan är inte tidsenlig. Mellan varje dipp har jag haft ganska långa uppehåll. Det är roligt att se att jag är på väg upp igen, det ska bli spännande att se hur snabbt utvecklingen går denna gången. Jag maxar just nu ca 15 armhävningar på fötter, men har varit uppe på 25. Jag vill till att börja med klara 30! Mellan seten passade jag på att göra lite jägarvila (stolen mot vägg). 2x2 minuter sög bra i benen kan jag berätta! Jag avslutade med ett tabata-intervall av plankan, de sista intervallerna var tuffa, tuffa efter alla armhävningar. Men efteråt var jag glad och nöjd över att ha följt min planering!

Knoppen behövde också ett träningspass så jag smetade på en ansiktsmask från Make up store och satte mig på golvet i sovrummet och startade en 15-minuters meditation genom Mindfulness-appen. Jag tror att det är bra det där med mindfulness. Jag märker kanske ingen direkt skillnad än, men jag vill tro att det kommer med tiden, att man övar upp egenskapen att känna sig lugn och närvarande. Jag har lite böcker om mindfulness jag vill läsa också, men det får bli efter att utbildningen är avklarad, tills dess har jag tillräckligt att läsa.

Veckans meditationer

Efter och under tiden =)

För att fortsätta på det avslappnade spåret bäddade vi rent sängen, finns det något bättre än känslan av nytvättade lakan? Tveksamt.




Allt som allt fick jag alltså en skön söndagkväll som gjorde mig så redo som det går för en ny arbetsvecka!

söndag 5 augusti 2012

Veckan som gått

Jag tänkte försöka mig på att utvärdera veckan som gått, veckan då planen var att skärpa till kosten, träna sparsamt i form av armhävningar och plankan, och fokusera på balans och lugn.

Kosten:
Som jag skrev i torsdags så har det gått bra med kosten. Jag har känt mig mätt på det jag planerat att äta, inte haft några problem att låta bli småätandet men samtidigt inte blivit besatt trots att jag räknat kalorier. Hade jag varit hungrig hade jag ätit mer och när det blev helg släppte jag utan problem räknandet. Kosten har varit LCHF förutom i fredags kväll då det blev ett oplanerat (och lite onödigt) undantag. Vi bestämde oss för att gå ut och äta och eftersom jag valde ryggbiff med rödvinssås och primörer borde jag ha kunnat hålla mig till det. Men... Först föll jag offer för det ekologiska, stenugnsbakade surdegsbrödet, och sen fick man även nypotatisstomp till biffen som jag inte kunde sluta äta av. Det satte igång ett sötsug och jag åt några godisbitar hos en kompis senare på kvällen. Inget av detta är såklart någon katastrof, men det är just den sortens "onödiga" undantag som jag vill komma ifrån. Vid speciella tillfällen kommer jag aldrig sluta göra undantag, och visst var detta gott, men inte så outstanding att jag inte kunnat låta bli.

Träningen:
Planen var armhävningar 3 gånger och magövningar 3 gånger. Jag har hittills hunnit med 2 av varje, men funderar över att klämma in båda idag så jag kommer ikapp och håller mig till planen.

Balansen:
Well, här går det väl framåt. Jag känner mig fortfarande stressad fastän jag inte har någon anledning att vara det. Jag har svårt att slappna av och njuta av stunderna jag befinner mig i. Jag tror att mindfulness kan vara en lösning och därför har jag varit ganska aktiv med Mindfulness-appen och lyssnat varje dag. Genom att jag gett mig själv space och inte haft så mycket inplanerat har jag kommit till insikt och tror att ganska mycket av stressen jag känner beror på mitt nya konsultuppdrag. Jag har faktiskt bara haft uppdraget i 2 veckor och sen haft semester i 3 veckor, så det är inte så konstigt att jag inte landat i det än och att det förmodligen påverkar mig mer än jag tror.

Summa summarum så har det varit en ganska bra vecka trots allt, och jag tänker fortsätta på det här spåret i minst 3 veckor till för att se vad det kan leda till.

LCHF Moussaka

På förra veckans matplanering stod bland annat moussaka. De andra rätterna var goda, men moussakan var outstanding och därför skriver jag bara ut receptet på den. Receptet kommer från början från Anna Halléns kokbok LCHF för kvinnor, men är något omgjort för den ursprungliga portionen var lite väl stor för mig och sambon. Vi lagade dubbel sats för att få upp ett litet matlådelager i frysen, och det var väl värt tiden! Och var inte rädda för kanelen i ostsåsen, den sätter en jättefin touch utan att ta över och passar jättebra ihop med aubergine och köttfärs!

5 portioner
2 auberginer
ca 1 tsk salt
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
500 g blandfärs (eller nötfärs eller kycklingfärs)
smör eller kokosolja utan smak
1 burk krossade tomater
svartpeppar
örtsalt

Sås:
1,5 dl grädde
1,5 dl creme fraiche
2 äggulor
1 dl riven ost (gärna lagrad, t ex prästost)
1,5 tsk kanel
2 dl riven gräddost till gratinering

Sätt ugnen på 175 grader. Skiva auberginen, salta skivorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter (eller längre, känn efter så att de är mjuka). Skala och hacka lök och vitlök och stek i smör eller kokosolja på medelvärme tills den är mjuk, men inte fått färg. Lägg i färsen med löken och höj värmen, stek tills färsen fått färg. Häll på krossade tomater och låt koka ihop i 10-15 minuter. Smaka av med örtsalt och svartpeppar.

Sås: Blanda grädde, creme fraiche, äggulor, ost och kanel i en kastrull och värm tills osten har smält.

Varva köttfärs, ostsås och auberginskivor i en ugnsfast form och avsluta med ett lager riven gräddost. Gratinera 40-45 minuter mitt i ugnen eller tills osten fått färg.

Servera gärna med en enkel sallad, lite paprika eller tomat.






1 portion ger ca 580 kcal, 22% protein och 10% kolhydrater.

Twitter!

...och nu finns jag på twitter också: toveshalsa heter jag där också såklart =)

fredag 3 augusti 2012

Instagram!

Jag är som vanligt lite sent ute, men nu kan ni äntligen följa mig på Instagram, toveshalsa heter jag!

Ny läsning

Hjärnkoll på vikten är utläst så nu har jag gått vidare till nästa rekommenderade kursbok: Ideologin, pengarna, kostråden. Den handlar om hur våra kostråd kom till och vad som ligger bakom dem. Jag har inte kommit så långt än men hittills är den grymt intressant! Hjärnkoll var också bra, handlar inte helt otippat om hjärnan och hur den reagerar på maten vi äter, stigande och sjunkande blodsocker osv. En sak är säker; ju mer jag läser och lär mig om kost och hälsa, ju mer vill jag fortsätta lära mig!




torsdag 2 augusti 2012

Progress!

Hej vänner!
 
Kanske är det någon som undrar hur det går med min "diet"? Svaret är att det går riktigt bra! Sen i måndags morse har jag minskat 1,4 kg! Självklart är det mest vätska (jag har sprungit på toaletten stup i kvarten) för jag var rätt svullen efter att ha tagit ut svängarna gällande kolhydrater och socker under semestern. Kolhydrater gör ju att vi binder vätska i kroppen och det känns väldigt onödigt att bära runt på. Så även om jag troligtvis inte tappat något fett än så känner jag mig redan lättare och tajtare och mycket av magfläbbet är borta - skönt!
 
Fysiskt och psykiskt mår jag också bra. Jag är aldrig direkt hungrig trots att jag dessa dagarna haft ett intag på 1300-1400 kcal/dag vilket är rätt lågt (tycker jag). Det har jag det låga kolhydratinnehållet (5-10%) att tacka för. Kolhydrater bryts snabbt ner av kroppen och finns inte tillgängliga som energi särskilt länge, plus att de höjer blodsockret kraftigt och när det sen störtsjunker leder det till sug och hunger. Fett å andra sidan bryts ner väldigt långsamt av kroppen och finns därför tillgängligt som energi under lång tid. Blodsockret ligger på en jämn nivå och därför slipper man både blodsockerfall och sug. Dessutom ger man kroppen tillgång till de lagrade fettdepåerna genom att hålla ett lågt kolhydratintag. Anledningen är att insulin som utsöndras när blodsockret stiger är vårt fettlagrande hormon som stoppar fettförbränning. Med låga halter insulin i blodet kan kroppen bränna fett istället.
 
Jag känner tydligt att detta fungerar för jag har tidigare levt efter Viktklubbs "regler", med mycket kolhydrater och lågt kaloriintag. Då åt jag också 1300-1400 kcal/dag, men var hungrig och sugen nästan hela tiden. Jag åt frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och middag, men ändå var jag hungrig mellan målen. Nu äter jag lunch, middag och ett mellanmål antingen innan eller efter middagen, men är aldrig hungrig. Jag kan emellanåt känna ett sug efter mat, som en väldigt svag hungerskänsla, men det är ju kroppens signal att vi bör skaffa oss lite mat, inte att vi måste gå till kylskåpet NU. När jag åt mer kolhydrater var det ingen svag hunger utan verkligen vrålhunger. Magen skrek formligen av hunger och jag har suttit på många pinsamma möten innan lunch och på eftermiddagen där min mage kurrat så högt att det hördes i hela rummet. Det händer ALDRIG nu. Häftigt hur olika livsmedel påverkar kroppen!
 
Jag vill dock påpeka igen att detta inte är en kaloriräknarblogg. Jag tycker inte att man ska göra det till vardags, men det kan vara intressant och lärorikt att någon gång ibland räkna på hur man äter. Ibland tror man att man vet, men verkligheten visar sig vara en annan. Kanske äter man för mycket eller för lite, och kanske behöver man justera fördelningen av de näringsämnen man äter. Jag håller koll under 4 veckor (endast på vardagarna) för att se om jag kan tappa lite fåfängsfett. Sen kommer jag inte fortsätta utan återgå till hur jag levt innan, dvs LCHF som grund och "fritt ätande" tills jag är mätt och nöjd, metoden som brukar göra att jag står stilla i vikt. Skulle jag då gå upp lite i vikt är det för att min kropp vill ha mer fett som överlevnadsreserv, och i så fall får det stanna där!

onsdag 1 augusti 2012

Träningsplaner och balans i livet

Maria frågade hur min träning kommer se ut nu när jag ska vara lite mer noggrann med kosten. Självklart hade jag redan planer på att skriva ett inlägg om detta =) Saken är den att jag troligtvis inte kommer träna särskilt mycket. Inte för att jag inte vill, utan för att jag måste fokusera på att få till en bra balans i mitt liv, där jag hinner med vardagen och mig själv. Där jag känner mig lugn, har tid att laga god mat, göra roliga saker, och där jag fokuserar på att få till bättre sovtider.

Jag är en känslig tjej som vill lite mer än dygnets 24 timmar tillåter, och som därför varit utmattningsdeprimerad ett par gånger. Även om det var några år sen sist är jag inte helt återhämtad och jag är extremt stresskänslig. Det krävs inte särskilt mycket för att gamla symtom ska komma tillbaka, och jag har lovat mig själv att inte hamna där igen, för det är inget kul tillstånd. Det krävs hårt jobb för att komma tillbaka och lång tid innan man är sig själv igen. En tid i våras/somras försökte jag träna mer än jag pallade med och det är sviterna av det jag fortfarande lider av. Fastän jag taggade ner betydligt och har tagit det väldigt lugn i sommar är jag inte helt på banan igen.

Känslan är svår att beskriva, för det är inget som märks och jag mår absolut bra och är glad och sådär. Men stresskänslig. Bara tanken på att i förväg boka in 3 träningspass i veckan ger mig svag hjärtklappning, och därför låter jag bli. Jag håller schemat öppet och fokuserar på mig själv. Jag försöker verkligen komma i säng lite tidigare, och jag ligger på spikmatta varje kväll innan jag somnar och övar mig på att meditera genom Mindfulness-appen varje morgon och eftermiddag på tåget. Det känns som ett bra förebyggande upplägg och jag är ganska säker på att det kommer hålla stresskänslan borta. Eller jag vet ju det, för jag känner att jag mår bra av det.

Men åter till träningen, för nåt måste jag ju faktiskt träna! Eller nä, jag måste inte, men jag VILL! =) Eftersom mitt mål är att få en plattare mage och starkare bål har jag bestämt mig för att 3 gånger i veckan göra armhävningar, och 3 gånger i veckan göra nån slags magövningar. Eftersom det tar max 15 minuter per dag får det räcka med en vilodag. När det gäller armhävningar följer jag ett program från 100pushups, jag har appen och den kan varmt rekommenderas. Bra, enkel och motiverande med tabeller och grafer. När det gäller magövningar kommer jag improvisera med tabataintervaller, använder appen Tabata Timer för tidtagning. Igår blev det bara ett set där jag varvade mellan vanlig planka och sidoplanka, men jag tänkte framöver slänga in lite rotationer och shouldertaps också, och kanske lite annat kul. Så, ganska sparsamma träningsplaner, men om andan faller på och tiden infinner sig sticker jag kanske ut och springer en sväng, eller sticker till gymmet. Vi får se, allt har sin tid och framåt november har jag planer på att återuppta min 3-split igen och bygga muskler så det står härliga till! =)