onsdag 26 september 2012

Om planering

På de flesta tränings/kost/hälso-bloggar läser man emellanåt om hur de gör för att lyckas med all sin träning och matlådor osv. Svaret blir alltid planering, planering, planering. Och jag håller med. Planering är jätteviktigt för att man ska hinna med det man vill. Men. Det finns en aspekt till som man inte läser om lika ofta. Det är också viktigt att planera för att inse vad man INTE hinner. Om man inte planerar sin vecka är det lätt att tänka att man ska hinna träna, storhandla, laga mat varje dag, tvätta, diska, städa, hänga med kompisar, ha kvalitetstid med sin partner osv. Ofta är det vi tänker oss att vi ska hinna inte speciellt rimligt. Man vill helt enkelt mer än man hinner eller orkar, vilket leder till mer eller mindre konstant dåligt samvete över olika saker som inte får plats i schemat och en känsla av att man hela tiden ligger efter och aldrig hinner ikapp.

Jag och min sambo tänkte lite på de här sakerna i helgen, och bestämde oss för att bli bättre på att planera våra veckor. Dels för att det där som vi vill göra verkligen ska bli av, men också för att inte planera in mer än vi hinner. Vi ska ha kalas för sambon på lördag eftersom han fyllt år, så en kväll i veckan får gå till tvätt och städning, och en går till att handla och förbereda mat. De kvällarna hinner vi inget mer eftersom vi båda kommer hem ganska sent efter jobbet. Vi orkar inte heller hålla på och jobba till sen kväll, vi behöver en stund innan läggdags när vi varvar ner. Så därför får vi anpassa schemat efter våra förutsättningar, och vi får också anpassa maten efter det. Ett storkok av matlådor passar inte riktigt in en kväll när vi ska hinna tvätta och städa, då får det istället bli något snabbare.

Planeringen innebar också att jag fick svart på vitt att de dagar det fanns utrymme för träning var tisdag och söndag, jag skulle alltså tränat igår. Men när jag var klar med gårdagens måste-ärenden hade jag ingen lust att träna, men däremot stor lust att för en gångs skull få hoppa i mina myskläder och ta det lugnt hemma en stund. Så då gjorde jag det. Och denna veckan blir det således "bara" ett träningspass. Men det är okej, för det viktiga är att balansen i livet fungerar och att man känner att man får ihop det. Ett träningspass som jag tvingar mig till när jag inte är sugen och inte orkar, blir inget bra träningspass. En myskväll däremot när hela min kropp skriker efter vila blir en väldigt skön och välbehövlig kväll hemma. Men på samma sätt blir det ingen bra myskväll om jag skippar träning bara för att det tar emot att gå till gymmet, när jag egentligen behöver komma iväg och träna. Det är ingen lätt balansgång och det har tagit mig många år att komma dit jag är idag, där jag oftast, men inte alltid, fattar rätt beslut.

Vi planerar ofta in tid för träning och aktiviteter av alla de slag, men hur ofta planerar vi in tid för vila? Det är en tanke värd att fundera vidare på. Vila och återhämtning är viktigt för att vi ska få de träningsresultat vi vill ha. Om vi tränar innan kroppen återhämtat sig tillräckligt blir träningen nerbrytande istället för uppbyggande, så om du tränat mycket och länge men inte utvecklas som du vill, är det kanske läge att planera in en extra vilodag varje vecka, kanske är det lösningen för att utvecklingen ska komma igång igen. Vila behövs också för att vårt näringsupptag ska fungera. En stressad kropp har dåligt näringsupptag, och har du dåligt näringsupptag spelar det ingen roll hur mycket tid du lägger på alla "perfekta" matlådor, för din kropp kan ändå inte tillgodogöra sig näringsämnena. En stressad kropp är dessutom duktig på att fettlagra, framförallt kring magen, som ett försvar. Stress tolkas av kroppen som fara, och om vi är utsatta för fara verkar det klokt att ha lite extra reserver, tycker kroppen som inte vet att vi har nästintill obegränsad tillgång på mat. Så att boka in tid för vila och återhämtning kan också vara ett sätt att få bort de där envisa kilona som många bråkar med.

Till sist vill jag betona att vi alla är olika. Vissa trivs med ett fullspäckat schema medan andra mår dåligt av det. Det kan också vara olika i olika perioder av livet hur mycket ork man har. Vi vilar också på olika sätt, vissa får sin vila genom att göra något aktivt, medan andra mår bra av massage eller en film. Bara du vet vad just din kropp mår bäst av, så ta dig tid att lära känna den och lyssna på vad den säger. Försök inte kopiera någon annans schema för det kommer mest troligt inte fungera för dig. Mer är inte bättre, även om det i dagens samhälle är "fint" att ha många järn i elden. Jag skulle vilja att det blev "fint" att må bra, oavsett på vilket sätt man uppnått det. Ta hand om dig.

2 kommentarer:

  1. Stort tack för din text, det var exakt vad jag behövde läsa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra, tack! Ta hand om dig!

      Radera