fredag 4 januari 2013

Dagens mat

Hej på er,

ibland får jag frågan hur jag äter en vanlig dag, så här kommer ett exempel från veckan:

Frukost: 2 hackade ägg, 1 skiva hackad rökt skinka, 2 msk majonnäs, salt, peppar, i en härlig röra.
Lunch: Köttbullar (hemlagade) med blomkålsmos och gräddsås, sallad
Mellanmål: 1 dl blandade nötter
Middag: Fläskpannkaka med rivna morötter och egengjord lingonsylt på lingon och lite honung

Det här är en ganska vanlig och bra dag för mig.  Morötter har fått oförtjänt dåligt rykte i LCHF-världen tycker jag. De innehåller ganska lite kolhydrater, ca 5 g/100 g. En vanlig portion är ca 50 g, vilket motsvarar 1 normal/liten morot (ungefär så mycket hade jag till fläskpannkakan). Det ger ca 2,5 g kh och på köpet får man nyttiga vitaminer och mineraler. Det finns många olika grönsaker så man måste inte äta morot varje dag, men jag ser ingen anledning att pilla bort om det serveras i en gryta eller sallad. Det är dags att sluta sila mygg och svälja kameler. Morot är för många LCHFare ett riktigt nono, medan mörk choklad är OK. Det går inte ihop i min hjärna. Om man satsar på stark ketos, är sockerberoende eller av annan anledning vill vara superstrikt så väljer man kanske inte morot, men för de flesta tror jag det funkar utmärkt.

Lingonsylt gör jag numera oftast själv för jag gillar att veta vad som är i den. Jag gör den på ett paket frysta lingon (225 g), 1 krm fiberhusk för att få lite krämigare syltkonsistens och inte så vattnig, och sötning i form av antingen honung eller Sukrin eller liknande. Det får koka upp och koka ihop någon minut och sen svalna. Jag väljer helst honung eftersom det är naturlig sötning, men ibland prioriterar jag att minska på kolhydrater och då väljer jag Sukrin. Sött ska vi äta lite och sällan, och sötningsmedel tycker jag också exploderat inom LCHF och det är jag absolut inte för. Mitt mål är att mer och mer sällan äta sötsaker, oavsett om de är LCHF eller ej, men njuta desto mer vid väl valda tillfällen. Lingonsylt är för mig en lyx jag inte vill vara utan till maträtter som köttbullar och fläskpannkaka. Det är dessutom något jag äter sällan och i små mängder när jag äter det, så därför får det vara kvar i min kost. Alla gör vi olika val av olika anledningar, en sockerberoende t ex skulle inte kunna ha kvar lingonsylt. Så det är upp till dig att välja beroende på vem just DU är!

8 kommentarer:

 1. Helt rätt! Har haft kompisar som provat lchf men slutat efter nån vecka för att de inte går ned i vikt... Ja då kanske man inte ska äta lchf-bröd varje dag, choklad och lchf-efterätter precis när man börjat med lchf ;) Man kan unna sig det ibland men är man ute efter att gå ner i vikt så kan man ju inte göra det..

  / @josefins_

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så! Det är ingen mirakelmetod på det sättet att man kan vräka i sig mat och behålla ett dåligt ätbeteende fast LCHF-ierat och ändå rasa i vikt. Däremot är det mycket lättare att få ett bra ätbeteende eftersom man blir mätt och blir av med sug, och man kan ju häftigt nog äta rätt så mycket mer mat och ändå stå STILLA i vikt! Plus alla andra hälsofördelar då ;) Men det är synd att det är så många som inte förstår det och inte är beredda att ge det en ärlig chans! Och visst är det stor skillnad på LCHF för viktnedgång och LCHF för hälsa, äter man LCHF för hälsa kan det rymmas både yoghurt, bär, LCHF-bröd, efterrätter osv, men vill man gå ner i vikt så måste man precis som vanligt tänka på vad man äter!

   Radera
 2. Jättebra skrivet, som vanligt! Äter själv LCHF för hälsa, men undviker LCHF-efterrätter osv så långt det går, har fått ett bra ätbeteende istället som gör att jag inte tänker på vad för sötsak jag ska stoppa i mig härnäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lotta! Härligt att höra att du hittat ett bra ätbeteende, det är ju det viktigaste av allt!

   Radera
 3. Intressant det du skriver om morot, jag förstår inte varför man säger att nötter och mörk choklad är ok godis men inte en frukt eller en morot. För att frukten saknar fett?
  Jag håller på att bli beroende av Arlas meze yoghurt och tar ofta en skål med nötter och frön på kvällen - blir rädd för att gå upp i vikt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag personligen tycker att nötter är det bästa mellanmålet, eftersom de innehåller mycket mineraler som vi inte får i oss annars. Som godis tycker jag att vilket som av nötter, mörk choklad, frukt eller morot funkar. Däremot är ju frukt ett dåligt mellanmål eftersom det inte ger någon mättnad utan tvärtom. Fruktosen stimulerar hunger och dämpar mättnad, därför är det bra att äta mycket frukt om man vill gå UPP i vikt! Frukt innehåller även nyttigheter (dock inte lika mycket som grönsaker), så äter man LCHF för hälsa kan det absolut rymma frukt ibland som smaksättning i mat eller efterrätt. Vill man viktminska är det däremot bra att undvika frukt.

   Nu vet jag inte hur du äter i övrigt men generellt så upplever jag att det är svårt att gå upp i vikt med LCHF. Min vikt står stilla även när jag äter väldigt mycket, så länge jag äter ganska lite kh. Så jag tror inte din kvällsyoghurt kommer göra att du går upp i vikt, däremot så kan det påverka viktminskning om det är något du vill.

   Radera
  2. Tack för svar! Började 1 jan 2012 och gick ner 19 kg men sedan har vikten stått stilla sedan oktober. Nu har jag gått upp drygt ett kilo och funderar lite på om jag äter för mycket yoghurt eller low carb- bröd... Behöver inte gå ner mer (men gärna ett par kilo :) men vill inte gå upp.

   Radera
  3. 1 kg upp eller ner kan vikten diffa beroende på dagsform. Sen är det såklart olika hur känslig man är, och just yoghurt, LCHF-bröd och LCHF-bakverk är en fälla för många... Den bästa frukosten ur viktminskningssynpunkt är en frukost baserad på ägg, och efterrätter bör ätas sällan även om de är LCHF-vänliga. Just för att gå ner de där sista kilona behöver man vara extra strikt, jag har skrivit 2 inlägg om det:
   http://toveshalsa.blogspot.se/2012/10/viktnedgang-med-lchf.html
   http://toveshalsa.blogspot.se/2012/09/om-att-ga-ner-sina-sista-kilon.html
   Lycka till!

   Radera