tisdag 7 augusti 2012

Om magen

Många undrar varför jag äter LCHF, som inte behöver gå ner i vikt. Bland människor som inte är så insatta i kost och hälsa ses LCHF fortfarande som en bantningsmetod vilket jag tycker är väldigt synd. Frågan har för min del många svar, och ett av svaren handlar om magen.


Nä jag är inte gravid (men det har funnits tillfällen när jag själv ställt mig frågan när jag tittat i spegeln). Min mage reagerar såhär när jag äter kolhydrater i stor mängd. Bilden är tagen för några veckor sedan, en kväll när jag ätit lite väl mycket kolhydrater under dagen, men var för något år sedan mer regel än undantag. Flera gånger i veckan svällde min mage upp på det här sättet, och blev spänd och öm. Det var svårt för mig att ha klänning trots att jag i övrigt är ganska smal. Det gick så långt att jag accepterade att min kropp fungerade på det sättet. "När jag äter lite för mycket sväller min mage upp till en ballong så att jag ser gravid ut." Ja det låter ju verkligen normalt, eller hur? Bilden nedan är tagen någon dag senare när det värsta lagt sig och visar inte ett sexpack men en ganska normal mage, som jag brukar se ut.


Jag har länge funderat över att lägga ut de här bilderna men tvekat och jag vet inte riktigt varför. Blir det pinsamt så fort det handlar om magen? Det borde inte vara så eftersom magproblem har blivit lite av en folksjukdom och de allra flesta har något slags problem med sin mage. Anledningen till det är att vi äter kost som vi inte är skapade för att äta. Pasta, bröd, socker, potatis, söta frukter och annan mat rik på stärkelse och socker har funnits i vår kost en väldigt kort tid (sett till evolutionen som pågått i miljoner år) och våra kroppar är inte anpassade för att ta hand om det. 

Jag började med LCHF för att bevisa att det var bullshit, men istället började jag må bättre än någonsin. Jag tänkte att jag i bästa fall kunde tappa ett kilo eller två, men istället märkte jag att min mage som alltid varit lite svullen av sig blev platt och lugn och gjorde aldrig ont. Jag trodde innan att det var "sån jag var" men det var en effekt av mat som min kropp inte ville ha. Förändringen gick på ett par dagar, men äter jag mycket kolhydrater är ballongmagen tillbaka. Det är varken bekvämt eller snyggt och det är en av anledningarna till att jag vill fortsätta ha LCHF som grund i min kosthållning, eftersom jag märker att min kropp mår så mycket bättre då.

30 kommentarer:

 1. Jag äter också LCHF-kost fast jag inte behöver gå ner i vikt och jag ser att många granskar min kropp när jag nämner att försöker äta lite kolhydrater... som om de letar efter valkarna eller fettet jag vill bli av med.

  Min mage mår också mycket, mycket bättre av LCHF-kost och det känns som en livsstil och inte en tilfällig "diet".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är LCHF en livsstil! Beviset på det borde väl vara att man alltid VILL tillbaka till LCHF om man gjort lite undantag, för att man mår så mycket bättre då! En diet är något man TVINGAS gå tillbaka till för att man inte vet något annat sätt att hålla vikten...

   Skönt att din mage också mår bättre!

   Radera
 2. Härligt att du publicerade de här bilderna. Jag vet att det kan ta emot, men jag tror också att det hjälper andra människor att förstå. För precis som du skriver handlar inte LCHF om att gå ner i vikt och gå på diet, det handlar om att man kan må bra och vara nöjd. Din mage är jättefin!

  Och faktum är att dessa bevis på att för mycket kolhydrater och socker är tillräckliga enligt mig för att vilja avstå. Jag brukade också tänka att min mage är svullen för att det är så jag fungerar. Nu är det tyvärr lite så jag fungerar med PCO och IBS, men jag gör vad jag kan för att dämpa det med kosten. Man kan göra mycket för att må bra!

  Kramar till dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja inte känns det kul inte att lägga ut bilder på sig själv när man är som fulast, även fast det inte är något konstigt alls.

   Det är dags för fler att börja anpassa kosten efter våra kroppar och sluta försöka göra tvärtom!!

   Kramar!

   Radera
 3. Jättebra skrivet! Jag är också riktigt trött på att folk som inte vet ngt om lchf har negativa åsikter om den, speciellt om man, som jag också är, nomalviktig! Men nu har jag bestämt mig för att stå på mig, mår ju så fantastiskt bra av detta, och vem behöver stärkelse, socker och tillsatser, ingen!! Ska istället för att vara lite tyst om det som jag varit innan vara öppen och stolt för att jag hittat detta underbara sätt att äta! Så härligt inlägg, bra att man visar att det inte bara handlar om vikt utan om välmående!! Hälsningar Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mia!
   Ja vi borde verkligen stå på oss men det är inte lätt när det cirkulerar så mycket fördomar om LCHF. De flesta som uttalar sig har inte en aning, vilket gör att man lätt känner sig som kostpolis och föreläsare när man börjar prata om det, och det är inte alltid jag vill ta den rollen. Det är en svår balansgång men precis som du säger, något man ska vara stolt och glad över att ha hittat, och man kan ju faktiskt hjälpa flera att hitta sin optimala hälsa genom att prata om det!
   Kram!

   Radera
 4. Känner precis igen mig. Min mage fungerar mycket bättre nu när jag äter enligt LCHF. Innan var min mage också svullen, gasig och orolig. Nu är den lugn och fin, knorrar knappt... ;) Men ibland undrar jag vad jag håller på med. Är jag dum som håller på och experimenterar med olika "dieter". Om jag tex "råkat" slarvat någon enstaka gång och ätit lite glass. Då blir jag jättedålig, med illamående, svettningar och hjärtklappning. Då undrar jag vad jag håller på med egentligen?! Men det är ju inte LCHF som är det tokiga. Snarare att gå och proppa i sig socker hela dagarna, som man gjorde innan. Hur nyttigt är det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skönt att din mage mår bättre!

   Jag tycker inte att du är dum utan tvärtom. LCHF för mig är inte att experimentera med dieter, utan att äta det vi är skapta för att äta (med viss modifikation eftersom mycket förändrats), att ge kroppen mat som den kan hantera på ett bra sätt, vilket din mage ju tydligt visar. Den är lugn och fin när du äter LCHF, men när du går tillbaka till det andra protesterar den vilt, den mådde ju så bra innan! Reaktionen du får nu är mer normal än den du hade innan. Kroppen tvingas hantera det den ständigt matas med, men att man man inte är sjuk eller mår dåligt betyder inte att kroppen inte skadas inuti, för det gör den. Framförallt gluten och socker skadar kroppen på insidan och det kan ta 30-40 år innan det visar sig. Men visar sig gör det. Att äta margarin, tillsatser och massa former av processad stärkelse tycker jag är att experimentera med sin kropp! Vi är gjorda för att äta MAT, inte kemilådor.

   Fortsätt med LCHF så kommer du fortsätta vara frisk och må bra, sen kan man behöva göra individuella anpassningar, men LCHF är en grundmodell som passar alla!

   Tack för din kommentar! Kram!

   Radera
 5. Samma här för mig! Jag behöver inte gå ner i vikt utan äter lågkolhydratkost dessutom mejerifri pga magont och mitt sockerberoende...
  Och jag får också granskade blickar och kommentarer när man får se vad jag äter...
  Vad spännande med en blogg till som handlar om hälsosam livsstil och bra mat! :)
  Ska kika inne hos dig! Gå gärna in på min blogg också där jag har massor av recept, som är mejerifria och med låga kolhydrater! :)
  Ha en toppen dag!
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lana! Och tack för tipset, vill minska lite på mejerier så alla tips är välkomna!

   Visst är det konstigt att man ska behöva försvara att man väljer att äta på det sätt som får ens kropp att må bra?! Allt verkar handla om vikt och är man normalsmal "ska" man äta allt? Man blir lite trött ibland så vi får söka stöd hos varandra!

   Ha det gott!

   Radera
  2. Japp! Det ska vi göra! :)
   Ha det gott du med! Och grattis ännu en gång för att du klarade din utbildning och är en kostrådgivare nu! :)
   Kram

   Radera
  3. Tusen tack Lana! =) Kram på dig!

   Radera
 6. Det jag reagerar på är hur förhållandevis kort tid man behöver leva "renlärigt" LCHF för att bli "så himla sjuk" av bara ett felsteg med kolhydrater.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja när kroppen är i balans så reagerar den så som den "borde". Det intressanta är att det ofta tolkas som att LCHF är dåligt, att man då reagerar starkare på sämre kost, men det är ju precis tvärtom!

   Radera
 7. Underbart !!
  Min mage är precis likadan.
  Så nu när jag läste detta så har jag bestämt mig.
  Nu blir det strikt LCHF efter detta.

  Tack
  Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Katarina! Härligt att höra, go go! Du kommer inte att ångra dig! Sen är ju LCHF inte en metod utan en livsstil, och det kan ta lite tid innan man hittar just den variant som passar en själv. Ha tålamod och lyssna på din kropp är mina bästa tips! Och titta gärna in här för tips, råd och recept!

   Ha det gott!

   Radera
 8. Kan bara hålla med er alla :-) Tove, jättebra att du la ut bilderna på dig o skriver om dina magproblem. Min mage ser likadan ut när jag äter kolhydrater! I flera års tid har folk frågat om jag är gravid o nu äntligen har de slutat. Ätit Lchf sedan i februari i år. Inga problem med magen längre. Så skönt! Behöver inte heller banta och som du säger är det en livsstil och inte en bantningsmetod!

  Kramar Veronica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Veronica! Tack!! Vi är nog många som har samma problem och det känns bra att kunna sprida förståelse, även om det självklart inte är helt bekvämt att lägga ut halvnakna bilder på sig själv =) Men responsen gör att det är värt det!

   Och visst är det helt underbart att slippa ett problem som man inte ens trodde var ett problem utan vardag!?

   Kram!

   Radera
 9. Härligt att läsa, Tove. Vad bra att du la ut bilder på din mage med och utan svullnad. Det är så många som skulle kunna må så otroligt mycket bättre om de tog bort bröd, pasta, socker och annat med massor av kolhydrater och gluten.

  Är själv en av dem som fått en platt mage av LCHF, haft problem med svullnad och andra magproblem nästan hela mitt 51-åriga liv, tills jag för 3½ år sen började äta naturlig mat som vi är gjorda för att äta.
  Går aldrig tillbaks till "vanlig" mat igen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Birgitta och välkommen hit! Nu blir jag ju lite starstruck, hihi =)

   Tusen tack för dina fina ord! Det är många som accepterar olika besvär som vardag, när de egentligen kan avhjälpas bara genom kosten, och för de flesta krävs nog inte ens en särskilt stor ändring. Det är konstigt att det gått så långt att det är vardagsmat med olika slags magproblem, att vara förkyld halva (hela?) vintern (och så har vi ju sommarförkylningar och höstförkylningar och vårförkylningarna också!), allergier, övervikt (och att enda vägen från dem är genom soppor av olika slag), att diabetes och hjärt-kärl-sjukdomar ökar osv osv. HUR har det kunnat gå så långt att vi bara accepterar detta som något "naturligt"? Jag kommer nog aldrig förstå det hur mycket jag än läser =)

   Underbart att din mage nu är platt och glad! Har heller inga planer på att någonsin gå tillbaka till "tallriksmodellen", även om ett och annat undantag slinker ner ibland, men jag väljer dem med omsorg!

   Kram!

   Radera
 10. Jag har det på alla sätt bättre med LCHF - men jag har lika stor mage som innan (nej större till och med). Är normalviktig men magen står ut ända från under brösten och ner. Undrar om det kan bero på stress?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lina! Det är svårt att svara på utan att veta mer om dig, din historia och hur du äter! Men stress gör att vi utsöndrar kortisol (stresshormon) och kortisolet gör att vi lagrar fett kring magen. Stress försämrar också förbränning och näringsupptag, samt att mag- och tarmsystemet fungerar sämre, oavsett hur bra vi äter. Så det är mycket möjligt att det fett du har är centrerat kring magen och att den därför ser oproportionerligt stor ut, och att ditt mag- och tarmsystem inte fungerar optimalt vilket gör dig svullen. Fortsätt med LCHF och fokusera på att göra saker som får dig att må bra och slappna av. Spikmatta är en jättebra stress-sänkare, 20 min vid läggdags gör susen! Motion är också viktigt för tarmarnas funktion, så försök röra på dig (något rask promenad funkar fint!) 30 min per dag (3x10 min eller 2x15 min går bra!).
   Lycka till och hoppas att din mage snart är platt och glad!
   Kram!

   Radera
  2. Tack för svar Tove!
   Jag är inte så strikt med LCHF som jag skulle vilja, det kommer ofta "något i vägen". Det spelar nog en stor roll (?). Fettet (om det är fett, eller annat) är inte "utanpå" magen utan innanför, vilket är det som gör mig lite orolig. Använder ofta spikmatta och tränar ganska mycket.
   Vänlig hälsning Lina

   Radera
  3. Hej Lina! Ja att växla mellan LCHF och "HCHF" är slitsamt och förvirrande för kroppen, så det finns mycket att vinna på att vara lite striktare, eller mer konsekvent snarare. Svårt att ge specifika råd utan att veta mer om dig och hur du äter. Men att blanda LCHF med mer kolhydrater gör att man kan få en ganska effektiv fettlagring. Lycka till, kram!

   Radera
 11. Min mage har oxå varit en sån där "trasig" och gasig och orolig sådan så länge jag kan minnas (vilket är ända sen lekskolan minst) :(
  Men precis som för dej så tog det inte många dagar förrän den kändes helt annorlunda :)

  När jag åt en halv bit sockerkaka efter att jag börjat med LCHF så blev jag som bakfull på kvällen. Jag mådde inte bra och visste först inte alls vad det berodde på..
  Ett par veckor senare fyllde nån i familjen år och jag åt en halv tårtbit och samma sak hände på kvällen, då förstod jag att det var sockret som gjorde det!! Det blev för mej ett kvitto på att kroppen kan reagera på sockret som om det vore lite giftigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar ofta få hjärtklappning av fel mat. Som till exempel av vitt ris. Det lite roliga den dagen jag ätit det och undrade varför jag reagerade så starkt, så lyssnade jag senare på ett program på P1 på internet om blodsocker. Då testade en diabetessjuksköterska blodsockerstigningen på personer som fick äta olika mat/socker/sötningsmedel. Det som höjdes mest var av just vitt ris! Lite off topic detta men intressant.

   Radera
  2. Hej Anette! Härligt att din mage mår så mycket bättre! Kroppen är duktig på att säga ifrån när den får något den inte tycker om, det är nog många som kunnat må mycket bättre om de bara lyssnat till vad deras kroppar har att berätta! Kram!

   Radera
  3. Hej Lina! Intressant, jag visste inte att just vitt ris höjer blodsockret så mycket! Var glad att din kropp reagerar så tydligt på saker den inte vill ha, mindre risk att du äter sånt som inte är bra för dig då! =)

   Radera
 12. Som jag har mått dåligt av min mage. Folk har alltid kollat på min mage, kommenterat den och frågat om jag var/är gravid. Den har spänt och svullnat. Jag har trott att jag gått och blivit fetsmal..dvs smal med stor mage. Har googlat men inte hittat nån logisk förklaring. Hörde talas om kolhydrater och hittade sedan din modiga bild här. Blev så lättad..har googlat mer om kolhydrater och svullna magar, bilderna ser ut som min mage. Har hållt mig norta från pasta, ris etc i endast 2 dagar MEN min nage mår bättre och är plattaren än någonsin :) Tavk vare bilder som de ovan har du hjälp mig att förstå varför jag alltid går runt och ser högravid ut, är spänd och allt så fort hag ätit. Vegetarian som jag är och äter MYCKET råa grönsaker så som paprika exempel...fick shock nu när jag läste att de är proppade med kolhydraterblev ett långt inlägg nu..förlåt, ville vara tacka dig!.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för ditt svar! Vad glad jag blir att din mage redan är gladare, förändringen brukar gå snabbt! Grönsaker som paprika innehåller inte i närheten av så mycket kh som pasta, ris, potatis etc. Men däremot kan man reagera olika och jag tror att råa grönsaker är mer svårsmälta. Prova dig fram men fortsätt med dina grönsaker :)

   Radera