måndag 22 oktober 2012

Viktnedgång med LCHF

Hej vänner!

Den senaste tiden har jag mötts av mycket förvirring, både i verkliga livet men framförallt på Instagram genom frågor och kommentarer både hos mig och hos andra. Det gäller mat och ätande och vikt och allt som har med det att göra. För många rasar kilona direkt när man börjar med LCHF och det vimlar av sensationshistorier i tidningarna. Tillhör du en av dem så var glad och njut av det =) Men för alla är det inte lika lätt, och här kommer därför mina bästa tips för att gå ner i vikt med LCHF. Observera att LCHF (eller lågkolhydratkost med naturliga fetter som jag hellre kallar det) för hälsa ofta kan vara betydligt mer tolerant. Då kan man ofta äta både rotfrukter, bär och frukt, men idag pratar vi viktnedgång. Here goes.

Vad ska man äta?

Protein:
Välj så rena proteinkällor som möjligt: ägg, fisk, skaldjur, fågel, kött. Välj så många olika källor som möjligt och välj gärna vilt och gräsbetat kött. Undvik panerat kött och var restriktiv med korv, charkuteriprodukter, färdiga köttbullar, hamburgare osv som ofta innehåller onödiga kh från potatis, socker och spannmål.

Grönsaker:
Här gäller ovanjordsgrönsaker, utom majs, plus lök. Majs vill man undvika eftersom det är så snabba kolhydrater, och lök vill du behålla fastän det växer under jord för att det innehåller så mycket nyttigheter.

Fett:
Endast fullfeta fettkällor, absolut inga lightprodukter och inga margariner eller andra konstgjorda fetter. Smör, majonnäs, kokosfett (inte silverpaketet i kyldisken), aioli, rapsolja, olivolja, avokado, oliver, bearnaise/hollandaise-sås (helst egenlagad såklart, annars läs innehållsförteckningen, det finns bra sorter i kyldisken!) kokosmjölk/kokosgrädde, vispgrädde, creme fraiche, smetana osv är bra val.


Hur mycket ska man äta?
Mängden kommer utgå från storleken på din hand, för vi har ju alla olika stora händer, eller hur? Och kroppen är fiffig med sånt. Med en handflata menas volymen av din handflata med fingrar, jämför med din knutna hand om det känns lättare. Med en kupad hand menas det som ryms i din kupade hand, ca 1 dl. En kupad hand fettkälla gäller om du väljer t ex grädde eller creme fraiche, väljer du en "helfet" fettkälla som majonnäs, aioli, olja osv gäller 2-3 msk.

Frukost: 
Till frukost ska du äta en handflata protein och en kupad hand fettkälla.

Lunch:
Till lunch gäller en handflata grönsaker, en handflata protein och en kupad hand fettkälla.

Middag:
Likadan som lunchen.

Mellanmål:
1 dl blandade nötter, om du tål nötter. Tål du inte nötter så ta bort. Syftet med detta mellanmål är främst att få i sig mineralerna från nötterna. Är du nötallergiker så fokusera på att äta mer skaldjur, men kanske behöver du ändå Mg-tillskott (Mg-brist brukar visa sig genom att man lätt får kramp).

Hur länge ska jag äta såhär?
För att kroppen ska våga släppa på sina fettreserver måste den känna sig trygg i att den får tillräckligt med mat. Du ska äta såhär i 3 månader. Har ingenting hänt på vågen kan du ta bort nötmellanmålet och fortsätta i 3 månader till. Efter den här tiden bör din viktminskning ha kommit igång, står vågen (eller hellre måttbandet) fortfarande envist stilla så finns det andra knep att ta till, men kontakta gärna en kostrådgivare innan du börjar krångla och prova olika knep. Om du börjar mixtra själv när kroppen egentligen bara behöver tid för att känna sig trygg är risken att du förstör den balans du behöver bygga upp. Det kan då vara bra att prata med någon utomstående med kunskap om näringslära och näringsfysiologi, som kan ge dig råd utifrån just dina förutsättningar.

Men var är...?
Yoghurtfrukosten, bären, smoothiesarna, ostbrickan, LCHF-snacksen, fröknäckebröden, LCHF-desserterna, proteinshakesen, LCHF-bröden, kaffe med grädde osv? Känner du igen dig i att sakna något av ovan från min beskrivning? Allt du äter utöver maten du behöver (se ovan), kommer påverka din viktminskning, och varje undantag från planen kommer skjuta fram ditt mål med en vecka. Det vill säga, om du varje vecka gör undantag för att det är kalas/fest, för att du är bortbjuden, för att du är sugen på brödfrukost osv, så kommer du aldrig gå i mål. True story. Att gå ner i vikt är svårt, eftersom kroppen inte vill det. Fettreserven är kroppens överlevnadsreserv och därför måste den känna sig trygg i tillgången på mat för att våga släppa på den. 

Är det omöjligt att gå ner i vikt?
Verkligen inte! Meningen med denna genomgång är inte att skrämma någon. Det går jättebra att gå ner i vikt med lågkolhydratkost, men det tar olika lång tid för olika människor och det är massor av faktorer som spelar in. Har du tidigare jojobantat och provat "allt", behöver din kropp troligtvis lite extra tid för att lita på dig igen. Det är nu det är dags att gå ner i vikt för resten av livet och stanna där, därför gör det ju ingenting om det tar lite extra tid. Troligtvis kommer du på köpet bli piggare, få en lugnare mage, sova bättre... och mår man så bra så gör det kanske ingenting om det tar en månad extra innan de där envisa kilona släpper? 

Ha tålamod och var snäll mot dig och din kropp! Och lycka till på resan mot att må ditt allra bästa och nå målvikten en gång för alla!

10 kommentarer:

 1. Hej Tove....Åh..vilken bra sammanfatting! Känns skönt att veta att jag ätit "rätt" de sista månaderna.
  Men jag har några frågor till dig som kostrådgivare. Om man samtidigt som man kör på detta sätt, tagit en rask pw på 1 timme varje morgon, eller sprungit en halvmil eller motionscykel 1 timme + rutakuten (har bara 7 dgr kvar :))...hur mycket kan man ökat i vikt av muskelmassa?
  Jag ser och känner ju att jag har en helt annan kropp, handtagen är borta, är supernöjd och mår så sjukt bra, men har stått stilla i vikt de sista månaderna, kan det bero på muskler? Om man absolut har en hang up på vågen och inte måttbandet, vad skulle du rekommendera att göra för att gå ner det sista kilot och ligga kvar där stabilt? (Har redan tagit bort mejeriprodukter och allt det där andra som du skriver som stoppar ens viktnedgång)
  Vissa säger att man ska ligga på en energifördelning på 70-80 fett, 15-20 protein och 5% kolhydrater om man kör strikt, men hur mycket protein anser du att en person skall få i sig per dag 1gx kroppsvikt eller 2gx kroppsvikt? Är det dåligt att äta för lite protein om man hemma-tränar som mig varje dag, eller gäller det bara hårdtränare/ crossfit etc?

  Och en sista viktig fråga. När man själv anser att man nått sin målvikt. Kan man då lite smått börja unna sig en bit 90% Lindts, egengjord glass eller fröknäcke med ost och fortfarande ligga kvar på sin målvikt? Bara man fortsätter med samma storlek på måltiderna?

  Tack för fin blogg, fortsätt med alla bra tips :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och stort tack för din kommentar! Och grattis till ett bra jobb med viktminskning och träning! Det låter som att du gjort det på ett bra sätt och haft tålamod, tummen upp!

   Det är i princip omöjligt att svara på hur mycket du kan ha ökat i muskelmassa, det är så oerhört individuellt och beror på så många faktorer! Jag rekommenderar dig att göra en fettmätning, brukar finnas som tjänst t ex på gym eller hos personliga tränare. OBS att olika sätt att mäta och tom olika vågar av samma märke kan ge olika resultat, så det bästa är att använda samma våg och endast jämföra förändring, vilken siffra på fettprocenten spelar egentligen mindre roll eftersom den inte är helt säker, däremot säger förändringen en hel del. Läs gärna detta inlägget:
   http://toveshalsa.blogspot.com/2012/01/antligen.html
   Jag stod kvar på samma vikt men minskade över 8% i fett. Då spelar vikten på vanliga vågen inte så stor roll va? =) Jag tycker alltså att man ska strunta fullständigt i vågen och gå på hur kläder sitter osv, och du verkar ju vara jättenöjd med din kropp! NJUT av det!! Men vill du ändå minska lite till så läs detta inlägget:
   http://toveshalsa.blogspot.co.uk/2012/09/om-att-ga-ner-sina-sista-kilon.html

   Energifördelningen du nämner tycker jag låter bra för viktnedgång, men jag tycker inte att man ska räkna och väga och hålla på, håll dig hellre till handmodellen. 1g protein/kg kroppsvikt (önskad kroppsvikt om man viktminskar) brukar räcka för de flesta. Tränar man mycket och vill bygga muskler så kanske upp mot 1,5g/kg kroppsvikt. Tränar man EXTREMT hårt, typ kroppsbyggare så upp mot 2g, men du kan träna rätt hårt och mycket och klara dig utmärkt på 1-1,5 g.

   Vad du kan lägga till för att hålla vikten finns det inget generellt svar på. Ofta funkar det med allt som du nämner, i små mängder, men för vissa funkar det inte alls. Vissa kan vara väldigt liberala och andra måste vara superstrikta för att hålla vikten. Prova! Lägg till en sak i taget av det du saknar och se vad som händer. Vissa blir enormt triggade av t ex choklad eller fröknäcken, så det blir inte en bit, utan 2 eller 3 eller 4 eller ännu fler, och likadant dagen efter osv. För dem funkar det då alltså inte att lägga till det. Funkar det för dig så njut!

   Lycka till och stor kram!

   Radera
 2. :) Tack för snabbt svar!

  SvaraRadera
 3. Hej Tove!

  Och tack för tipsen! Blir så lätt att man äter allt gott med lchf. Lite för bra för att vara samt kanske.

  Min fråga!
  Min mage har svårt att fungera under lchf, men sen jag hittade en frö/kesobröd så är den så stor skillnad. Men om man ska hoppa det brödet så undrar jag vad du har för tips till magen då? Alltid fått äta fröer för att ha en bra balans, oavsett kost.
  Och tips på frukost när man har svårt för att alltid äta ägg?

  Tack för hjälpen!! :))
  Kram Becca

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Becca!

   Ja för många blir det nog lite av det goda och för mycket av många saker för att man "får" och för att det är "LCHF-godkänt". Men bär med grädde, mörk choklad, fröbröd, kaffe med grädde osv blir för många för mycket mat och då går man inte ner i vikt.

   Nu antar jag att du har problem med att gå ner i vikt eftersom du kommenterat? För om din viktminskning (om du är ute efter det) fungerar så behöver du inte ta bort ditt fröbröd! Och om du upptäckt andra "fällor" från inlägget ovan så kanske du ska prova att ta bort dem först och se om det får igång viktminskningen, eftersom fröbrödet är bra för din mage.

   Jag tolkar det hur som helst som att din mage mår bra av de extra fibrerna du får från fröbrödet, och då pratar jag om snälla, vattenlösliga fiber, inte fullkorn. Många bråkande magar mår bra av ca 1 msk linfrön (hela!), psylliumfrön (loppfrön) eller fiberhusk varje dag. Är man hård i magen är det bra att samtidigt dricka mer. Ägg är "tyvärr" den bästa viktminskningsfrukosten, prova att variera mer om du tröttnar, det finns några tips här:
   http://toveshalsa.blogspot.co.uk/2012/02/lchf-aggfrukost.html
   En pannkaka på ca 2 ägg, ½-1 msk fiberhusk och ca ½ dl grädde eller kokosmjölk, med valfria kryddor kan vara ett bra alternativ, då får du samtidigt i dig de snälla fibrerna. Man kan också ha i en msk smält kokosolja i smeten och gärna steka i kokosolja också eftersom kokosolja också innehåller bra bakteriemat till de snälla bakterierna i tarmen. 1 msk kokosolja i kaffe/te kan också vara ett bra mellanmål, både för viktminskning och för magen. Du kan ju också blanda ut linfrön eller psylliumfrön i lite vatten och dricka, om du inte hittar något annat sätt att få in dem i maten.

   Lycka till! Kram!

   Radera
  2. Tack snälla för din tid!

   Ska dra ner på mejerier och efterrätter och hoppas att jag hittar en bättre balans.

   Behöver absolut de lösliga fibrerna för min mage så får hitta en lösning på att få i mig dem.

   Ha det gott! :)

   Radera
 4. vore kul om du la upp samma dagsmeny i bilder :) som en lchf-tallriksmodell för viktminskning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips, jag ska ha det i åtanke om jag någon gång lägger upp en "perfekt" tallrik, så kan jag fota och komplettera inlägget med! =)

   Radera
 5. Åh vilka bra tips och en toppen sammanfattning! Hit kommer jag igen!

  SvaraRadera
 6. Säger som de andra: Jättebra sammanfattat!
  Jag har gått ner mina 24 gravidkilon och nu ska 8 kg till bort. Det tänker jag få bort med hjälp av träning och LCHF mat :)
  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera