torsdag 25 oktober 2012

Svar på frågor om viktnedgång

Jag fick en del bra frågor på förra inlägget om viktnedgång med LCHF, jag har svarat på dem i kommentarsfältet men tror att det är fler som undrar samma så här kommer en sammanställning.

Hur mycket kan man öka i vikt av muskelmassa genom träning?
Det är i princip omöjligt att svara på hur mycket man generellt kan öka i muskelmassa genom olika sorters träning, det är så oerhört individuellt och beror på så många faktorer! Vad man tränat, vad man ätit, om man stressat, och vad man har för individuella förutsättningar. Jag tycker att man kan nöja sig genom att konstatera att kläder sitter bättre, måttet på måttbandet krymper osv. Men om man vill veta rekommenderar jag att man gör en fettmätning, brukar finnas som tjänst t ex på gym eller hos personliga tränare. Det är viktigt att tänka på att olika sätt att mäta och till och med olika vågar av samma märke och modell kan ge olika resultat, så det bästa är att använda samma våg och endast jämföra förändring, vilken siffra på fettprocenten spelar egentligen mindre roll eftersom den inte är helt säker, däremot säger förändringen en hel del. Jag mätte med kort intervall min fettprocent på två olika sorters vågar och det skiljde 5%! Det som står klart är att man faktiskt kan öka ganska mycket i muskelmassa, läs gärna detta inlägget, för detaljer om min utveckling i höstas. Jag stod kvar på samma vikt men minskade över 8% i fett. Då spelar vikten på vanliga vågen inte så stor roll tycker jag... 

Jag ser och känner att jag har en helt annan kropp, handtagen är borta, är supernöjd och mår så sjukt bra, men har stått stilla i vikt de sista månaderna, kan det bero på muskler? Om man absolut har en hang up på vågen och inte måttbandet, vad skulle du rekommendera att göra för att gå ner det sista kilot och ligga kvar där stabilt?
Den här frågan tycker jag egentligen säger allt om hur vårt samhälle fungerar, det har blivit oerhört viktfokuserat och jag tycker det är sorgligt! Om du är nöjd med dig själv och mår superbra, varför låta vågen säga något annat till dig? Vikten på vågen är så oerhört irrelevant. Drick ett stort glas vatten och du har gått upp flera hekto! Gå på toaletten och gå ner ett halvt kilo! Det säger ju ingenting om varken hälsa eller något annat. Så mitt råd är att kasta ut vågen och låta din egen känsla för din kropp bestämma hur du ska må och vad du ska tycka om din kropp. Om man däremot har något envist kilo man vill bli av med (för att det syns i spegeln) eller vill formtoppa eller vad det nu än är, så finns det sätt att lyckas även med det, eller bryta en platå, läs mer här, men fråga dig framförallt om det är värt det och varför du inte låter dig själv känna att du gått i mål med din viktresa? NJUT av det du åstadkommit och din fina kropp!

Vissa säger att man ska ligga på en energifördelning på 70-80% fett, 15-20% protein och 5% kolhydrater om man kör strikt, men hur mycket protein anser du att en person skall få i sig per dag, 1gx kroppsvikt eller 2gx kroppsvikt? 
Den energifördelningen tycker jag låter bra för viktnedgång, men jag tycker inte att man ska räkna och väga och hålla på, håll dig hellre till handmodellen. 1g protein/kg kroppsvikt (önskad kroppsvikt om man viktminskar) brukar räcka för de flesta. Tränar man mycket och vill bygga muskler så kanske upp mot 1,5g/kg kroppsvikt. Tränar man EXTREMT hårt, typ kroppsbyggare så upp mot 2g, men du kan träna rätt hårt och mycket och klara dig utmärkt på 1-1,5 g. Det blir inte så miljövänligt att äta 2 g protein/kg kroppsvikt, och jag tror inte det finns någon "vanlig människa" som behöver det för att få och bibehålla en god hälsa. 


När man nått sin målvikt, kan man då lite smått börja unna sig en bit 90% Lindts, egengjord glass eller fröknäcke med ost och fortfarande ligga kvar på sin målvikt?
Vem är "man"? Vad DU kan lägga till för att hålla vikten finns det inget generellt svar på. Ofta funkar det med allt som du nämner, beroende på mängd och hur ofta, men för vissa funkar det inte alls. Vissa kan vara väldigt liberala och andra måste vara superstrikta för att hålla vikten. Mitt svar är: Prova! Lägg till en sak i taget av det du saknar och se vad som händer. Vissa blir enormt triggade av t ex choklad eller fröknäcken, så det blir inte en bit, utan 2 eller 3 eller 4 eller ännu fler, och likadant dagen efter osv. För dem funkar det då alltså inte att lägga till det. Funkar det för dig så njut! Kom ihåg när det gäller sött att det är något vi ska äta lite och sällan för optimal hälsa, oavsett vad vi väger!

4 kommentarer:

 1. Många bra tips! Hur mycket vi än diskuterar du och jag lär jag mig alltid bra saker av dig. Du är så duktig :) Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att höra vännen, glad jag blir! Hoppas kunna komma med fler bra tips efter att jag kollat på din kostdagbok. Blir så lösryckt när man diskuterar enstaka livsmedel, bättre att titta på en helhet så det ska bli så roligt att få ta del av! Kram på dig!

   Radera
 2. Hej Tove!
  Jag undrar, jag har en liten bebis på snart fyra månader som jag helammar! Vad har du att säga om lchf och amning? Min BVC-tant sa att jag skulle vänta för att ketonerna kommer ut i bröstmjölken och det var inte bra för bebis. Vad vet/kan du om det här? Vänliga hälsningar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elin!
   Grattis till din bebis!! =)
   Jag vill börja med att säga att jag inte är någon expert på LCHF i kombination med graviditet eller amning, men jag har läst näringslära och näringsfysiologi och har svårt att se hur det skulle kunna vara farligt. Sett till evolutionen som vi ju uppenbarligen tagit oss igenom under miljoner år, så har vi ju överlevt alldeles utmärkt (bättre!) även utan pasta, bröd, ris och potatis, så varför skulle det vara farligt nu? Vi har alltid ketoner i blodet, men mängden varierar och med LCHF-kost har man såklart större mängd eftersom man är fettdriven. Men så måste det alltid ha varit, och stenåldersmänniskan svalt säkert ibland också (ketonhalten ökar även vid svält) men vi överlevde ändå. Däremot tänker jag att det kanske inte finns någon direkt anledning att vara superstrikt när man är gravid eller ammar (om man inte har diabetes eller är sockerberoende), och äter man en mer liberal LCHF med mycket grönsaker, lite rotfrukter, mejeriprodukter, lite bär osv så har du inte så stor ketonhalt i blodet, och det är väl en ännu mindre del av det som sen kommer ut i bröstmjölken.
   Om amningen fungerar och din bebis växer och mår bra tycker jag du ska njuta av det och fortsätta amma, ersättning kan aldrig vara bättre!
   Kram!

   Radera