onsdag 8 augusti 2012

LCHF Korv stroganoff med blomkålsris

Detta recept kommer från Anna Halléns LCHF Husmanskost. Det är den LCHF-kokbok vi använt mest, och detta receptet (något omgjort) är nog det vi lagat flest gånger. Vi är stora fans av falukorv både jag och sambon och detta är ett recept som det går utmärkt att göra storkok av. Det är inte speciellt mycket jobbigare att göra dubbel sats, och då får man ett gäng matlådor att ladda kylen eller frysen med. Vardagsmat blir inte mycket enklare, eller godare, än såhär!

Det är svårt att hitta bra falukorv, ofta är det väldigt lite kött i dem och mycket tillsatser och därmed också kolhydrater. Denna gången hittade jag ICA Extra fin falukorv med 71% kött och endast 4 g kolhydrater/100 g, det är en av de bästa sorterna jag hittat!

5 portioner
550 g falukorv med hög kötthalt (helst minst 70%)
1 gul lök
kokosolja eller smör att steka i
2 msk tomatpuré
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl creme fraiche
1 msk kalvfond
1-2 tsk dijonsenap
1 msk paprikapulver
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Strimla korven och skala och hacka löken. Stek korven i smör eller kokosolja tillsammans med lök och tomatpuré. Tillsätt vispgrädde, creme fraiche, fond, senap och paprikapulver. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra ihop några minuter och servera med blomkålsris (riv blomkål och koka i saltat vatten ca 30 sekunder, låt rinna av).


1 portion ger ca 540 kcal, 11% protein och 10% kolhydrater.

6 kommentarer:

  1. Perfekt. Jag som ska göra korvstroganoff idag eller imorgon =)

    SvaraRadera
  2. Svar
    1. Härligt att höra! Favoriträtt hemma hos oss! =)

      Radera
  3. är inte 10% för mycket?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det beror helt på vem man är och vad man vill uppnå. För viktminskning ska man kanske hålla sig på 5-10%, för hälsa kan man ligga betydligt högre och ändå äta naturlig bra mat. Finns inga generella "regler" utan det bästa är alltid en individanpassad kost eftersom alla är olika.

      Radera