fredag 25 januari 2013

Bra magkänsla!

Hej vänner!

Visst är det konstigt hur man fungerar? Min mage var ju väldigt krånglig och svullen för ett tag sedan på grund av stress mestadels, men blev sen mycket bättre tack vare mindre stress och att jag tänkte på att göra bra saker för den. När magen blev bättre var det som att jag glömde bort den, och slutade med några av de där sakerna som hjälpt till att göra den bättre, och vad händer då? Jo, svullenheten kom tillbaka såklart! Nu känns den dock riktigt bra och glad igen, och min uppgift är att fortsätta hålla den glad.

Vad är det då jag gjort som hjälpt min lilla mage? Linfrön är en stor del av det enkla svaret! Jag har sett till att varje dag få i mig 1-2 msk linfrön genom att ta 1 msk linfrön i ett glas, hälla på vatten och dricka direkt. Försöker komma ihåg att göra detta morgon och kväll men ibland blir det bara en gång per dag. Efter bara några dagar kände jag stor skillnad, magen var mindre svullen och jag fick bättre regelbundenhet i toalettbesöken. När linfrön kommer i kontakt med vätska (t ex i magsäcken) sväller de och bildar en gelé kring sig. Denna gelé funkar som prebiotika, dvs mat till de snälla bakterierna i våra tarmar (probiotika = bakterier) och därför ger linfrön ofta en gladare mage oavsett vad problemet är. Om man är väldigt hård i magen ska man tänka på att dricka extra mycket vatten tillsammans med linfröna eftersom de binder vätska.

Jag tycker också att det har hjälpt med cellenzymer. Generellt vill jag inte ta tillskott jag inte behöver, och när det gäller magproblem är kosten alltid nummer 1 att justera. Men eftersom jag redan äter glutenfritt och en ganska strikt LCHF-kost och vet att mina ökade magproblem beror på stress, valde jag att prova cellenzymer för att se om det gjorde någon skillnad. Jag använde upp en liten burk och slutade sen för att se om jag fortfarande behövde dem. Eftersom magen blev sämre igen har jag köpt en liten burk till, och när den är slut hoppas jag att magen är tillräckligt balanserad för att klara sig utan. Självklart finns det mer man kan göra med kosten för att göra magen lugnare, t ex så kan mejeriprodukter ställa till problem, och det kan även vara idé att äta mer fisk och skaldjur och inte så mycket kött, och att vara varsam med gasbildande och trådiga grönsaker, som kål av olika former och sparris. För mig känner jag dock just nu att det blir en större stress att utesluta fler livsmedel ur kosten och därför väljer jag att göra som jag gör just nu och se om det räcker. Just nu mår magen finfint, men skulle problemen komma tillbaka får jag självklart överväga att göra fler ändringar i kosten.

Det finns mycket att säga om magen, och om hur kost och stress påverkar den. Det kanske får bli ett eget inlägg en dag, skulle det vara intressant? I så fall - hit me med era magproblem (gasig, svullen, lös/hård i magen?) så ska jag försöka sammanställa de bästa åtgärderna för dem!

Ha nu en riktigt härlig fredag och helg, och ta hand om er och era magar! På helgen finns det mycket frestelser, och då får man fråga sig själv om det är värt det? Oftast vet man själv vad som orsakar problem och vilka konsekvenser det får, och ibland tycker jag att det är värt det. Men jag väljer mina tillfällen med mer och mer omsorg, och frågar mig själv om just denna mat är värd att bli svullen som en ballong för och att ha ont i magen för hela dagen efteråt? Svaret blir oftare och oftare nej, njutningen ska vara väldigt stor för att överträffa konsekvenserna! Ett tips till LCHF-are som blir väldigt ifrågasatta i ert kostval är att skylla på magen även om ni inte har problem med den! Av någon anledning så har jag märkt att magproblem lättare accepteras som anledning att välja bort mat, än alla de andra hälsovinsterna jag upplever av lågkolhydratkost. Det är märkligt och lite sorgligt, men kan vara ett bra sätt att slippa en diskussion när man inte orkar försvara sig! Ingen kommer fortsätta pracka på dig den där bullen eller vad det nu är, om du säger att du får ont i magen av att äta det! Ett sidospår som blev ganska långt, trevlig helg på er!

4 kommentarer:

 1. Ja...magen styr ju hela vårt liv, kan man väl säga!
  Jag har också en känslig mage som reagerar nästan på allt! Mejerier, kålgrönsaker, stress, tomater, lök osv...
  LCHF hjälper att ha en lugn mage! jag äter mejerifritt och väljer bort vissa grönsaker som ställer till med problem...
  Linfrö ska jag också försöka äta varje dag! :) tack för tipset!
  ha en fin fredag!
  Kram
  //Lana

  SvaraRadera
 2. Intressant blogg måste jag säga, kan känna igen mig i vissa delar. Fick också magproblem i våras, tror det kom krypande mer och mer pga inre stress. Läkaren trodde jag hade ibs och jag började då med lchf, men efter en månad med det började jag få problem högre upp i magen - magkatarr.( blev nog för mycket fett än vad jag tålde). Hamnade på akuten i somras då jag även fick smärta ut i ryggen, men inget hittades och jag fick medicin för magkatarr/magsår. Det blev min värsta sommar någonsin, mådde så dåligt..men nu tror jag det mesta berodde på medicinen, den gjorde mig sämre. Nu är jag någolunda bra, det är lätt att drabbas av problem, men svårare att bli av med dem tyvärr. Så jag jobbar med att hitta lösningar, tänka på vad jag äter och slappna av/stressa mindre. Men jag är precis som du nämnde i ett annat inlägg, går och oroar mig för helt ovesetnliga saker, vilket är jättejobbigt och som blir till stress. Jag får fortfarande problem efter stressiga perioder, men hittade ett pisangpulver "semester för magen" som det kallas, fungerar väldigt bra - rekommenderar. De största problemen med min mage har varit en stor ömhet, då jag liksom inget tål något tryck alls på magen, känt att den är väldigt orolig. Känner du till något om denna ömhet? / M-L

  SvaraRadera
 3. Tack för dina tips om magen! Jag har varit förstoppad i flera år... går på toa när jag tagit laxermedel.... :( Tänkte pröva linfrön men undrar, behöver de inte svälla? Ska man dricka det på en gång? Tack på förhand! //jeanette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej linfrön behöver inte svälla, du kan dricka dem direkt! Tråkigt med din förstoppning, det kan vara svårt att få ordning på. Försök dricka lite extra vatten, framförallt om du tar linfrön eftersom de binder vätska. Andra saker att testa är kokosfett och tillskott av magnesium. Och som alltid när det gäller magen - minska stress så mycket det bara går eftersom det brukar vara grundorsaken. Ta hand om dig!

   Radera