måndag 1 oktober 2012

Helg hemma!

Åh det var helt ljuvligt att ha en hel helg hemma! Fastän helgen innehöll kalas med tillhörande städning och matlagning och diskning, så var det helt fantastiskt att vara hemma. Och ha sovmorgon!! För första gången på 1,5 månad! Det är helt klart bra med sånt här ibland, för man lär sig uppskatta saker man bara tar för givet annars. Jag älskar verkligen Kostrådgivarkursen, det är vansinnigt roligt och Ängelholm har blivit ett litet andningshål för mig där jag bara "är" och gör vad som faller mig in och umgås med härliga likasinnade. Men, tempot blir högt när man kombinerar det med heltidsjobb och det där man annars kan ta igen på helgen (sömn, tvätt, städning osv) har bara blivit liggandes.

Helgen inleddes med AW med en väninna. Visste ni att två tjejer som pratar med varandra utsöndrar oxytocin ("må bra"-hormon), men att det inte sker när två killar pratar med varandra? Jämställdhet i all ära men vi är olika i vår biologi och tjejer behöver biokemiskt den där samvaron och pratet för att må bra. Pratade gjorde vi hur som helst och bra mådde vi också! Sen var det hem och förbereda mat till kalaset med sambon. Det var himla mysigt att laga mat tillsammans och lyssna på musik, och inte behöva känna stress utan tvärtom att desto mer vi hann desto lugnare skulle det bli för oss på lördagen.

I lördags var det så dags för kalas för sambon som fyllde år för någon vecka sen. Vi inledde dagen lugnt med sovmorgon och god frukost (Valnötsbullar från Blending Bliss som vi skulle bjuda på till middagen, ville provsmaka först!), men sen var det full fart i köket och med städning. Till min stora glädje ville sambon bjuda på helt LCHF-vänlig meny. Vi äter ju alltid LCHF hemma, men på kalas brukar det bli annorlunda för att "passa" alla, men för mig känns det mer och mer konstigt att bjuda på sånt som vi inte äter annars, och jag antar att det börjar kännas likadant för honom. Till förrätt blev det en pannacotta med gräslök och löjrom, till varmrätt fiskgryta med saffran, hemlagad aioli och valnötsbullar, och till efterrätt en chokladtårta med grädde och bär. Som snacks bjöd vi på olika rostade nötter och korv. Jag tyckte själv att det blev väldigt gott och var en fräsch meny, rätt långt ifrån fördomen om det där flottiga LCHF med bara kött och fett... Alla verkade nöjda dessutom, och verkade själva lite förvånade över insikten att det hade räckt med en halv bulle och var svårt att få ner en hel. Inte så förvånande för mig, när man äter riktig mat som främjar mättnad och inte lurar kroppens hungersystem så blir man mätt och nöjd på mindre mat än man är van vid! Efter kalaset sjönk vi ner i soffan i myskläderna, och jag njöt enormt av att veta att ännu en sovmorgon väntade!

Igår provade vi för första gången LCHF-våfflor till frukost. De blev riktigt goda, men inte fullt så krispiga som vanliga våfflor. Till hade vi vispad grädde med vaniljpulver och egenlagad drottningsylt, gjord på frysta hallon/blåbär, honung, vaniljpulver och lite fiberhusk för att få mer sylt-konsistens. Gud så gott!! Jag går mer och mer ifrån det där med sötningsmedel och försöker att istället använda honung där det går, eftersom det är ett naturligt sötningsmedel som vi troligen "alltid" använt oss av, när vi hittat det i naturen. Sötningsmedel som sukrin, stevia osv är bra att använda i bakning, men de är ju kemiskt framställda och med LCHF vill vi ju undvika processad mat, men sötningsmedel går bra?? Jag får inte riktigt ihop logiken. Sötningsmedel lurar också kroppen genom att de smakar sött men inte innehåller kolhydrater. Det kan ställa till det för vissa, och man kan faktiskt få höjt blodsocker och/eller insulin även av sötningsmedel. Jag kommer fortfarande använda Sukrin osv ibland när jag bakar, men försöker att i första hand välja honung. Sött ska vi inte äta så ofta så den lilla extra mängden kh ställer inte till det för mig, men vi är alla olika och fria att göra våra egna val.

Söndagen bjöd också på fika (kaffe med vispgrädde och så nallade jag lite brie från sambons macka) med goda vänner i friska luften, och sen hann jag med några timmars plugg. Det är tenta nästa söndag, så det är mindre än två veckor kvar nu - hjälp! Jag kom igång bra med instuderingsfrågorna och ska försöka ta mig an en fråga eller två per kväll nu.

Hoppas ni alla haft en fin helg och fått en bra start på den nya veckan!

4 kommentarer:

  1. Hur blev valnötsbullarna? Det hade varit lyxigt att kunna äta en "macka" någon gång ibland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De blev bra, rekommenderas! Bullar på Bakerix blir också helt OK tycker jag!

      Radera
  2. Håller absolut med dig om honungen där! Jag tycker att det var sjukt lätt att följa med Instagram-strömmen, när det gäller just sötningsmedel. Folk dricker lightläsk (har tack och lov aldrig varit ett fan av söta drycker, haha!) och äter stevia-sötad yoghurt till höger och vänster och till slut blir det en vardagsgrej i huvudet också. Kanske vekt, men rätt mänskligt tror jag. Tills man öppnar ögonen lite och tänker att, "Hey, nu börjar jag ju ersätta vanligt socker med stevia, varför det? Det var ju det jag inte ville?". Det är lite därför hela paleo-tänket tilltalar mig mycket just nu. Av någon anledning tycker jag att det är svårare att köra med ren mat när jag tänker lchf än när jag tänker paleo, men det är ju bara i huvudet. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår vad du menar, när "alla" gör det blir det okej och man reflekterar inte så mycket. För mig har LCHF alltid betytt så ren mat som möjligt, dvs typ paleo med mejerier, och inte fullt så hård med tillsatser även om jag är extremt noga med vad jag köper, så vill jag ibland ha korv och liknande och då får det vara så. Men jag förstår mer och mer att det inte är gemene mans bild av LCHF och på Instagram cirkulerar det så mycket avarter att jag håller på att bli tokig ibland! För mig är det inte LCHF att dricka lightläsk och använda lightprodukter och baka bröd och kakor var och varannan dag. Det kan absolut ingå, men som lyx någon gång ibland, inte flera gånger i veckan! Hade jag fått bestämma hade man då kallat det lowcarb eller atkins, där tänker man inte så mycket på kvalitet, men LCHF ska innebära ren artegen föda (+ mejerier).

      Så jag kan förstå vad du menar, iom att du mer fått bilden av "skräp"-LCHF, vilket gör mig väldigt ledsen. Det känns som att hela begreppet håller på att urholkas och en del av mig vill ibland inte alls förknippas med det, samtidigt som den andra bilden vill sprida det som för mig är det "riktiga" LCHF.

      Radera