torsdag 13 september 2012

Tvätta håret med vatten?

Hej vänner!

För en gångs skull tänkte jag skriva om något annat än kost, nämligen hår- och hudvård! Jag tror verkligen på balsammetoden som många använder, och jag tror på OCM (Oil Cleansing Method) som metod för hud- och ansiktsvård också. Men jag är lite lat, eller jag har väl rättare sagt inte tid och ork till att skaffa rätt produkter och sätta mig in i det också just nu, så jag avvaktar med det men försöker under tiden vara lite snällare mot hud och hår. Schampo (och tvål) är uttorkande och rubbar kroppens naturliga balans, jag tror därför man har mycket att vinna på att använda dessa produkter mer sällan. 

Jag har varit på ekologisk ansiktsbehandling och köpt ekologiska produkter, och jag har bytt frisör till en som är väldigt duktig och smått insnöad på ekologiskt hon också, passande! Jag blev pålurad (?) dyra men bra ekologiska hårprodukter men har inte börjat använda dem än, får ta slut på det gamla först. Men ett tips har jag verkligen tagit till mig, nämligen att inte tvätta håret så ofta! Hon rekommenderar var 3-4e dag, så jag har sen dess försökt hålla mig till att tvätta håret 2 eller max 3 ggr/vecka. Det går faktiskt riktigt bra och håret känns redan friskare och starkare! När håret nån gång mellan de planerade tvättarna har känts lite smutsigt har jag helt enkelt tvättat det med vatten, vilket har funkat jättebra för att skjuta upp hårtvätten en dag eller två. Jag upplever att den smutsiga känslan ofta bara är rester av hårprodukter, och det har därför räckt att skölja igenom och massera hårbotten litegrann med bara vatten i duschen. Nu har jag förvisso inte tränat så mycket, då hade jag kanske känt annorlunda, men svett är vattenlösligt och kräver faktiskt inget schampo för att tvättas ur! När jag sen tvättar håret tvättar jag det två gånger, första gången tvättar bort produkter, avgaser osv, medan andra tvätten är den som tvättar håret på djupet. Innan jag tar i balsam kramar jag ur vattnet ur håret lite snabbt med en handduk för att balsamet ska kunna tränga in bättre.

Vad är era bästa tips för att ta hand om hud och hår på ett bra sätt?

3 kommentarer:

 1. Mitt bästa tips har du redan själv kommit med. Att inte tvätta håret så ofta. Jag tvättar håret med schampoo 2 gånger i veckan, ibland blir det att jag tvättar det däremellan och då har jag bara i balsam. Det krävs lite tålamod i början. Särskilt om man, som jag, har blont hår. Det syns direkt när det blir fett. Om man får panik och vill fräscha upp det mellan tvättarna funkar torrschampoo. Fast jag vet inte om det är särskilt snällt mot miljön...

  Tips nr 2 skulle vara att inte föna/platta håret utom i absoluta nödfall. Jag har ganska mycket självfall och det blir absolut snyggast om det får självtorka. Jag brukar ha i lite hårolja i topparna för att det inte ska bli frissigt.

  SvaraRadera
 2. Jag använder ju själv i princip enbart bara balsam när jag tvättar håret. Min frisör säger att jag "bör" använda shampoo ibland just för att det tydligen är det som tar ut all smuts, de bakterier och avgaser som sätter sig i håret. Men det gör jag max en gång per vecka och tvättar sedan bara håret med balsam. Jag tycker att min svintohår har blivit mycket fräschare och lenare. Jag har ju en kort frisyr och därför är det många gånger svårt att inte tvätta håret varje dag. Särskilt när jag tränar nästan varje dag. Men, jag försöker att inte tvätta håret de dagar jag inte tränar och vissa dagar tvättar jag helt enkelt inte håret och försöker nåla upp mitt lilla svall trots att jag har tränat. Håret mår inte bra av att tvättas varje dag.

  Vad gäller huden smörjer jag mig enbart med barnolja. Jag använder ingen hudlotion alls utan enbart olja. JAg tycker att det har fungerat bra på huden. den har blivit mycket lenare och renare på något sätt. Så jag skrubbar mig mig handskar när jag duschar och sedan smörjer jag mig med olja innan jag riktigt torkat. Len och fin :)

  SvaraRadera
 3. Jag har startat med balsammetoden för en vecka sedan och det ska bli spännande att se resultaten efterhand! =)Jag kör även med mandel- och riccinolja som enda ansiktsprodukten och det är jag väldigt nöjd med.

  SvaraRadera