söndag 5 augusti 2012

LCHF Moussaka

På förra veckans matplanering stod bland annat moussaka. De andra rätterna var goda, men moussakan var outstanding och därför skriver jag bara ut receptet på den. Receptet kommer från början från Anna Halléns kokbok LCHF för kvinnor, men är något omgjort för den ursprungliga portionen var lite väl stor för mig och sambon. Vi lagade dubbel sats för att få upp ett litet matlådelager i frysen, och det var väl värt tiden! Och var inte rädda för kanelen i ostsåsen, den sätter en jättefin touch utan att ta över och passar jättebra ihop med aubergine och köttfärs!

5 portioner
2 auberginer
ca 1 tsk salt
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
500 g blandfärs (eller nötfärs eller kycklingfärs)
smör eller kokosolja utan smak
1 burk krossade tomater
svartpeppar
örtsalt

Sås:
1,5 dl grädde
1,5 dl creme fraiche
2 äggulor
1 dl riven ost (gärna lagrad, t ex prästost)
1,5 tsk kanel
2 dl riven gräddost till gratinering

Sätt ugnen på 175 grader. Skiva auberginen, salta skivorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter (eller längre, känn efter så att de är mjuka). Skala och hacka lök och vitlök och stek i smör eller kokosolja på medelvärme tills den är mjuk, men inte fått färg. Lägg i färsen med löken och höj värmen, stek tills färsen fått färg. Häll på krossade tomater och låt koka ihop i 10-15 minuter. Smaka av med örtsalt och svartpeppar.

Sås: Blanda grädde, creme fraiche, äggulor, ost och kanel i en kastrull och värm tills osten har smält.

Varva köttfärs, ostsås och auberginskivor i en ugnsfast form och avsluta med ett lager riven gräddost. Gratinera 40-45 minuter mitt i ugnen eller tills osten fått färg.

Servera gärna med en enkel sallad, lite paprika eller tomat.






1 portion ger ca 580 kcal, 22% protein och 10% kolhydrater.

2 kommentarer:

  1. Vad gott med moussaka, det ska jag göra när semestern är slut och vi är tillbaka i det vanliga lunket igen. :-)

    SvaraRadera