tisdag 31 juli 2012

Kostfokus

Jag håller på med en liten satsning för att tappa det där envisa fettet jag inte blir av med. Jag har varit viktstabil kring 60 kg i snart ett år nu, så jag vet att jag har en trygg kropp och jag vet att jag kan leva bra och gott och ändå stå stilla i vikt så länge jag har LCHF som grund. För att bli av med de där "sista" kilona så krävs en större ansträngning och jag kommer inte bli av med dem så länge jag får äta så mycket jag vill. Man kan i och för sig också diskutera vikten (haha) av att gå ner de där "sista" kilona. Jag är normalsmal och frisk och min kropp känner inget behov av att tappa sin överlevnadsreserv. Men eftersom jag inte fruktar att det ska bli brist på mat i en nära förestående framtid väljer jag att vara fåfäng och göra ett försök att bli av med dem.
 
Hur mycket vill jag gå ner då? Ingen aning! Förr brukade jag väga 57-58 kg men ville ner till 55-56 kg. 60 kg som jag väger nu var min "katastrofvikt" som jag absolut inte ville upp i. Jag är för övrigt en liten tjej på ynka 160 (160,5!) cm. Men när jag började styrketräna i höstas så ändrades allt. Jag tappade 8% i kroppsfett men minskade knappt 1 kg i vikt. Det var förvirrande och ögonöppnande. Så fastän jag nu står stadigt på min forna skräckvikt är jag betydligt mer nöjd med mig själv nu än då. Min kropp är fastare, starkare och snyggare och ser troligtvis smalare ut än när jag vägde mindre men hade mindre muskler. Strong is the new skinny, just sayin´! Men hur som helst, därför vet jag inte alls vad min "idealvikt" är längre. Jag har inte styrketränat seriöst sen i våras så jag har säkert tappat en del muskler. Tar jag upp styrketräningen igen kommer jag bygga muskler och troligtvis inte tappa i vikt på vågen, men däremot fettvikt. Jag tror dock inte att jag kommer styrketräna så mycket förrän senare i höst/vinter när jag är klar med min utbildning, och därför tror jag att den vanliga vågen kan funka som mått ett tag. Självklart tar jag mina mått också och bilder med jämna mellanrum, det är ju bästa sättet att jämföra. Om jag ska gissa tror jag att jag skulle kunna gå ner ca 3 kg och då få en mer tonad kropp vilket är mitt mål. Jag vill att mina muskler ska synas och inte bara finnas =) Jag har alltså ingen målvikt utan börjar i andra ändan med att göra de ändringar jag är beredd att göra, ingen svältkost här inte, och så kör jag på det i 4 veckor och ser vad som händer! Lite luddig målsättning men det funkar för mig!
 
Vad är då planen? LCHF är som alltid min grund och jag kommer sikta på att göra färre undantag än jag gjort den senaste tiden. Vi har dock lite bröllop och annat inplanerat så vid de tillfällena kommer jag inte vara strikt. Jag kommer fortsätta med periodisk fasta på vardagarna. Jag saknar inte frukost och trivs med att istället kunna äta lite större lunch och middag. Jag kommer äta 2-4 mål/dag. Jag siktar på 2 (lunch och middag), men ibland får jag inte i mig tillräckligt med energi, och då fyller jag på med ett eller två mellanmål. Om jag tränar kommer jag också äta mellanmål. Eller om jag helt enkelt är väldigt hungrig. Sen så kommer jag faktiskt räkna kalorier också. Jag tycker inte att man ska göra det i vanliga fall. Ger man kroppen rätt mat är den jättebra på att aptitreglera själv. "Problemet" för mig är att jag inte har så mycket jag vill gå ner och då måste jag vara striktare. Jag måste minska mitt energiintag och det klarar jag inte på egen hand utan måste hålla lite koll. Jag siktar på 1300-1700 kcal per dag, absolut inte under 1300 kcal för det tror jag inte är bra. Max 10% av energin ska komma från kolhydrater och 20-30% från protein. På helgerna kommer jag inte räkna alls, men hålla mig till LCHF om det inte händer något speciellt =) Låter väl som en ganska soft och bra plan va? Även om jag vill tappa lite fett så är jag inte beredd att göra vad som helst för det, jag måste få må bra under tiden även om det är en kort period. Så medlen får bestämma målet kan man säga! Här är min plan sammanfattad:
- LCHF som grund med väldigt få undantag
- Periodisk fasta måndag-fredag
- 2-4 mål/dag
- 1300-1700 kcal/dag
 
Jag ska försöka hinna med att lägga ut veckoplanering, recept och lite dagens mat, så kan alla som vill hänga på! Utvärdering om 4 veckor!

4 kommentarer:

 1. Jag tycker att det låter helt sunt. Och spännande. Jag är lite i samma fas, att försöka tona till kroppen något efter semestern som varit mer frikostig. Jag kommer inte att gå på någon svältdiet utan äta mig mätt men från bra produkter. Jag vet vad som fungerar för mig och ska försöka hålla mig där.

  Det där med att vikten inte har lika stor betydelse längre är också väldigt intressant. Jag ligger också på en vikt som jag förr hade tyckt var helt galet mycket, men nu spelar det inte roll på samma sätt. Jag är intresserad av att tappa fettvikt, inte av att väga lite på vågen.

  Vi får peppa varandra på vägen! Kram på dej

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä det där med svältdieter är vi för gamla och kloka för ;) Då accepterar jag hellre den kropp jag får av det liv jag vill leva!

   Med varandra som stöd och pepp kan det ju bara gå bra det här ;)

   Stor kram!

   Radera
 2. Nyfiken på hur träningen ser ut under den perioden? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer ett separat inlägg om det =) Men det blir inte så mycket träning just nu, finns inte riktigt tid och ork tyvärr.

   Radera